Regizorul american Francis Ford Coppola incepe azi, la Bucuresti, filmarile pentru pelicula „Tinerete fara tinerete", dupa nuvela omonima a lui Mircea Eliade. In rolurile principale figureaza Marcel Iures si Alexandra Maria Lara, alaturi de Tim Roth si Bruno Ganz.

Coppola s-a folosit de sederile in Romania din ultimele luni pentru a studia viata si opera lui Eliade. El este si scenarist, si producator al noului film, prin casa sa de productie American Zoetrope.

„Sa redevin tanar"

„Am fost incantat sa redescopar in nuvela lui Eliade conceptele-cheie pe care vreau sa le inteleg mai bine: timpul, constiinta si fundamentul fantastic al realitatii", a spus Coppola. „Pentru mine, a face acest film inseamna, de fapt, o intoarcere la idealurile cinematografice pe care le aveam pe cand eram student."

De altfel, filmul va fi „studentesc" si din punctul de vedere al bugetului, si al echipei. Coppola vrea sa faca o pelicula cu spirit tanar, indraznet, cu buget mic (nu s-au comunicat inca cifre) si sa apeleze la o echipa de productie tanara. Ce-si propune Coppola: „Sa devin tanar din nou, sa uit tot ce stiu si sa incerc sa vad lucrurile prin mintea unui student.

Sa ma reinventez, uitand ca am avut vreodata o cariera in film si astfel sa visez sa devin realizator", dupa cum a scris el pe site-ul companiei sale de productie.

Distributie autohtona

Imaginea filmului va fi semnata de tanarul Mihai Malaimare Jr., iar scenografia, de Calin Papura. In afara de actrita germana de origine romana Alexandra Maria Lara si de Marcel Iures, care au roluri principale, distributia cuprinde numerosi alti romani, printre care tinerii Florin Piersic Jr., Cristi Iacob, Ana-Maria Marinca si Dragos Bucur.

Lor li se adauga nume cu experienta, precum Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinica, Oana Pellea, Adrian Pintea, Alexandru Bindea, Claudiu Bleont sau Alexandru Repan.

Rolul lui Dominic Matei, un profesor a carui viata se schimba in urma unei intamplari ciudate petrecute in anii de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, este interpretat de Tim Roth („Reservoir Dogs", „Pulp Fiction", „Rob Roy"). Filmul urmareste calatoria lui Dominic, devenit un vesnic fugar, prin Romania, Elvetia, Malta si India.

Iubitor de teatru

Coppola a selectat o parte din actori in urma vizionarii unor piese de teatru in timpul vizitelor la Bucuresti. Regizorul a vazut, printre altele, „Henric al IV-lea", in regia lui Ciulei, unde

l-a cunoscut pe Marcel Iures. „Desi nu prea inteleg limba romana, stiu italiana indeajuns de bine incat sa ma pot bucura de o piesa de teatru", a spus el. „Mi-a facut cu adevarat placere sa descopar din ce in ce mai multe lucruri despre mostenirea culturala teatrala a romanilor si sa cunosc personal atat de multi actori romani", a spus Coppola.

> Este primul film facut de Coppola dupa „The Rainmaker", de acum opt ani. Filmarile la „Tinerete fara tinerete" incep azi, la Institutul „Ana Aslan" din Bucuresti, si vor continua la noi in tara cel putin pana la sfarsitul anului.

> Deocamdata se stie ca Peter King, laureat cu Oscar pentru „Stapanul inelelor", va realiza machiajul si coafura, iar Gloria Papura va face costumele. Muzica va fi semnata de un compozitor in voga, Osvaldo Golijov.

> Compania lui Coppola, American Zoetrope, a mai produs, printre altele, „American Graffitti", „Nasul" (partea a II-a), „Apocalypse Now" si „Pierduti printre cuvinte".