Corsica este realmente sub asediu zilele acestea si este pe cale sa explodeze. Totul a inceput in momentul in care guvernul a decis sa privatizeze compania de feriboturi SNCM, care se confrunta cu grave probleme financiare. Majoritatea urma sa revina unui fond de investitii, Butler Capital Partners, care a anuntat ca va concedia 400 din cei 2.400 de angajati.

In acel moment, sindicatul lucratorilor corsicani (STC) a declansat conflictul social, solicitand ca SNCM sa ramana la stat. Miercuri, sindicalistii au deturnat un vas, Pascal Paoli, pe care trupele speciale ale jandarmeriei l-au eliberat intr-o operatiune spectaculoasa. A doua zi, nationalistii corsicani au lansat un atac cu racheta asupra prefecturii din Ajaccio.

Desi vineri patru dintre sindicalistii-pirati au fost eliberati, tensiunea a continuat sa creasca. Protestatarii au blocat porturile Ajaccio si Bastia, si 15.000 de turisti au ramas "prizonieri" pe insula rebela. Sambata, la Bastia, o demonstratie la care au participat cateva mii de oameni a degenerat in confruntari violente intre corsicani si politie.

Un atentat cu bomba a avut loc impotriva unei nave, fara sa provoace victime. La Marsilia, docherii si sindicalistii de la CGT au blocat portul si au ocupat temporar caile de acces spre o rafinarie. Si aici a fost necesara interventia fortelor speciale.

Un vas care transporta turistii pe continent a primit o amenintare cu bomba si a fost necesar ca prefectura din Toulon sa trimita cu elicopterul o echipa speciala de deminare. Amenintarea s-a dovedit falsa, dar autorul telefonului anonim a tinut sa precizeze ca "se poate intampla oricand".

Ieri, sindicalistii au anuntat ca suspenda blocarea porturilor, dar numai pana marti, cand are loc "Ziua Nationala de Actiune Sindicala".

La Paris, au aparut deja tensiuni intre primul ministru Dominique de Villepin, care s-a tinut departe de sensibilul dosar corsican, si ministrul de Interne, Nicolas Sarkozy, care stie ca nu te joci cu Corsica si vrea sa initieze un dialog cu urmasii lui Napoleon.