Conflictul dintre Mircea Geoana si Adrian Nastase a reizbucnit in forta zilele acestea, la nicio luna de cand presedintele si presedintele executiv al PSD au decis sa ingroape securea razboiului. Si de data aceasta, scanteia care a aruncat in aer relatiile dintre cei doi a fost una de natura mediatica.

Acum o luna, Geoana ii recomanda lui Nastase sa fie „abstinent" din punct de vedere comunicational, iar acest sfat a degenerat intr-o disputa fatisa intre cei doi. La sfarsitul saptamanii, au reluat lupta pentru acapararea spatiului mediatic.

Conferinta de presa cu bucluc

Totul a pornit de la o banala conferinta de presa, programata pentru vineri, la care initial trebuia sa participe presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase.

Dupa ce seful statului, Traian Basescu, l-a atacat in mod direct pe Mircea Geoana, acuzandu-l ca, „in perioada in care a fost ministru de externe, nu a facut nimic pentru apararea intereselor Romaniei in Marea Neagra", presedintele PSD, desi aflat la Suceava, i-a cerut lui Nastase sa il astepte si pe el la conferinta de presa.

Asa se face ca intalnirea cu ziaristii, programata initial la 16.30, a fost decalata cu o ora. Numai ca, odata ajuns la sediul partidului din Kiseleff, Geoana l-a sfatuit pe Nastase ca ar fi bine sa nu-l mai insoteasca la conferinta de presa, motiv pentru care acesta din urma a parasit nervos sediul partidului.

Intrebat de ziaristi de ce nu mai participa la conferinta de presa, Nastase, vizibil iritat, a declarat: „Nu am ce sa va spun. Va spune domnul presedinte totul". Intr-un interviu acordat ieri Agentiei de presa Rompres, Nastase a negat insa existenta unor tensiuni intre el si presedintele PSD, pe aceasta tema.

„Mircea Geoana era la Suceava si m-a rugat sa tina el conferinta de presa la intoarcere, la Bucuresti, pentru ca fusese atacat direct de Traian Basescu. Firesc, am acceptat", a declarat Nastase.

Controversa pe mandatul presedintelui PSD

Disensiunile dintre cei doi nu s-au limitat insa doar la participarea la conferinta de presa cu pricina.

Aflat la Suceava, dupa ce a lansat ideea ca Nastase s-ar putea sa nu mai fie propus pentru functia de premier cand PSD va reveni la guvernare, Mircea Geoana a anuntat ca va propune conducerii partidului sa se revina la un mandat de patru ani al presedintelui partidului, in prezent durata fiind de doar doi ani.

„Acest model cu congrese la doi ani a fost o intelegere intre Ion Iliescu si Adrian Nastase, in care un congres la doi ani de zile ar fi permis, probabil, lui Adrian Nastase sa preia sefia partidului dupa doi ani in care domnul Iliescu ar fi fost ales", a spus Geoana.

In opinia sa, organizarea Congresului cu un an inainte de alegeri ar fi contraproductiva, deoarece partidul ar fi slabit de competitia pentru functii care s-ar declansa.

In replica, Nastase a punctat: „Aceasta decizie n-a fost rezultatul unei „intelegeri" intre mine si domnul Iliescu, asa cum a spus Mircea Geoana, ci rezultatul unei „intelegeri" intre cei 1.600 de membri PSD care au participat la Congres".

Ion Iliescu e ingrijorat

Tensiunile existente intre Mircea Geoana si Adrian Nastase au fost disecate intr-o sedinta a conducerii PSD Bucuresti, la care a participat si fostul presedinte Ion Iliescu. Acesta s-a aratat ingrijorat de situatie. „Asta nu este o modalitate de a conduce partidul. Noi nu trebuie sa ne luptam intre noi, ci trebuie sa ne luptam cu cei de la putere.

Este un semnal prost pe care-l dam filialelor noastre din tara. Cui foloseste aceasta lupta de orgolii?", a spus Iliescu. Surse din PSD sustin ca fostul sef de stat l-a facut direct raspunzator pentru aceasta situatie pe Mircea Geoana.

De altfel, au fost voci in sala care, referindu-se la actualul presedinte, s-au plans ca PSD a ajuns pe mana „unuia care are rude in PNTCD", aluzie la soacra sa, Margareta Costea.