O desprindere a PD de sub tutela presedintelui Basescu ar fi benefica pe termen lung pentru democrati, dar sansele ca partidul sa faca acest pas sunt reduse, cred analistii politici consultati de „Evenimentul zilei".

„Este extrem de periculos din punct de vedere al imaginii ca un partid sa depinda de un singur om, iar experienta anterioara ne arata ca imaginea presedintelui se erodeaza", spune sociologul Sebastian Lazaroiu.

El afirma ca membrii PD care doresc construirea unei imagini proprii a democratilor, independenta de Palatul Cotroceni, constituie un „curent pragmatic" in interiorul partidului, dar crede ca ponderea acestora nu este suficient de semnificativa pentru a determina o noua strategie de imagine a partidului.

Potrivit lui Sebastian Lazaroiu, imaginea PD are de suferit si pentru ca are putini tineri care fac ceva semnificativ, tocmai pentru ca se bazeaza pe popularitatea lui Traian Basescu.

„Un curent marginal"

Analistul Cristian Parvulescu spune ca, din cauza influentei decisive a lui Traian Basescu in politica democratilor, „PD risca sa-si piarda total identitatea si sa repete experienta PNTCD, care a depins de Emil Constantinescu". Totusi, Parvulescu nu crede ca o distantare a PD de Traian Basescu are suporteri puternici in partid.

„E vorba despre un curent marginal, format din oameni ca Radu Berceanu, care si-a pierdut functia la alegerile interne, sau de vicepresedintele Cezar Preda, care are o influenta limitata in partid", a spus Parvulescu.

In opinia sa, PD are deja o traditie de partid prezidential. Acest sistem a functionat, potrivit lui Cristian Parvulescu, si pe vremea lui Petre Roman, „liderul maxim", si in timpul in care Basescu a fost presedintele PD, iar situatia nu s-a schimbat nici acum.

„Cea mai buna dovada, spune Parvulescu, este modul in care dorinta lui Traian Basescu de a schimba ideologia partidului a fost acceptata in unanimitate, fara nicio dezbatere democratica".

Viziuni diferite

Analistul politic Stelian Tanase crede ca, in PD, este momentul in care incep sa se confrunte doua viziuni: una care afirma ca, daca nu se emancipeaza de Traian Basescu, PD isi risca existenta politica si o alta care sustine ca sansa democratilor este tocmai suprapunerea imaginii PD cu cea a lui Traian Basescu, care trebuie sa ramana locomotiva partidului si sa-l „traga" dupa el si la

urmatoarele alegeri. Tanase a calificat drept „o lacrima telenovelistica" anuntul presedintelui conforn caruia ar putea sa nu mai candideze in 2009.

Stelian Tanase spune ca disputa dintre cele doua viziuni are loc doar in interiorul PD, din cauza fricii ca „Basescu s-ar putea supara si unii s-ar putea trezi dati afara din PD intr-o saptamana, asa cum a patit Cozmin Gusa", dar a adaugat ca se asteapta ca, in perioada urmatoare, dezbaterea sa devina publica.

Schimbare de strategie

Saptamana trecuta, vicepresedintele PD Cezar Preda a pledat, intr-o intrunire a deputatilor democrati, pentru o schimbare de strategie politica a partidului. El a spus ca aceasta schimbare este necesara ca urmare a deciziei presedintelui Basescu de a renunta la anticipate pana in 2007.

Ulterior, Preda a precizat ca aceste declaratii nu trebuie interpretate ca o revolta impotriva lui Traian Basescu sau a reprezentantilor PD din guvern.