Trei companii straine vor controla aproape jumatate din distributia si furnizarea de energie electrica din Romania, prin transferul de proprietate a pachetelor majoritare de actiuni ale filialelor Electrica Moldova si respectiv Oltenia.

Azi se semneaza actul de finalizare a procesului de privatizare a filialei Electrica Moldova cu colosul german E.ON Energie, iar maine urmeaza punctul final al privatizarii Electrica Oltenia cu grupul CEZ din Cehia. Cele doua societati pe actiuni, filiale ale Electrica SA, au realizat 28% din cifra de afaceri de anul trecut a acesteia.

Adaugand vanzarile filialelor Banat-Crisana si Dobrogea, care au trecut deja in proprietatea grupului italian Enel, circa 47% din cifra de afaceri din domeniul distributiei si furnizarii de energie electrica din Romania este controlata de companii straine.

Filiala Muntenia Sud se va vinde anul viitor, cand se vor lista la Bursa si filialele Muntenia Nord si Transilvania Nord, prin vanzarea unor pachete minoritare.

Angajatii Electrica Moldova pot achizitiona pachetul care le revine pana la 31 decembrie 2007, in timp ce salariatii Electrica Oltenia au un termen de trei ani de la finalizarea privatizarii companiei.

TRANZACTIILE. Contractele de privatizare semnate la inceputul lunii aprilie prevad preluarea de catre investitori a cate unui pachet de 24,6% din actiunile fiecarei filiale, participatiile crescand pana la 51% prin majorari de capital.

E.ON s-a angajat sa plateasca pentru Electrica Moldova 100 milioane de euro (din care cu 68,6 milioane va majora capitalul social, banii ramanand societatii si nu statului), iar pentru Electrica Oltenia, CEZ a promis 151 milioane de euro, din care 103,6 milioane pentru majorarea de capital. Pentru filialele Banat si Dobrogea, ENEL a platit 112 milioane de euro.

AJUSTARI. Sumele aferente tranzactiilor finalizate in aceste zile sunt susceptibile de ajustari in functie de evolutia datoriilor, ulterioara semnarii contractelor. Ajustarile vor fi cunoscute oficial azi, respectiv maine.

La data semnarii contractului, Electrica Moldova avea datorii de circa 56 milioane de euro si creante de circa 1.200 miliarde de lei (circa 32,5 milioane de euro). La sfarsitul lunii februarie, datoriile Electrica Oltenia erau de circa 70 milioane de euro, cu nici un milion mai mici decat creantele.

INTERESE CONJUGATE. "Strategia CEZ este sa devina numarul unu pe piata energiei electrice din Europa Centrala si de Est. Romania este o tara-cheie pentru atingerea scopului propus", a spus directorul sectiilor externe ale companiei, Martin Zmelik.

Cehii si-au anuntat candidatura si la filiala Electrica Muntenia Sud si pentru unul dintre complexurile energetice din Oltenia care dispun de exploatarile de lignit. CEZ va achizitiona o exploatare miniera si in Cehia.

E.ON Energie face parte din acelasi grup cu E.ON Ruhrgas, care si-a adjudecat Distrigaz Nord, avand astfel o zona comuna de operare cu aceasta. Grupul este interesat in proiecte locale in Braila si Suceava.

TARIFE. Pentru consumatorul de rand, deja resemnat cu scumpirile periodice ale utilitatilor, nu mai surprinde faptul ca prin contract este prevazuta o rata de acoperire a investitiilor prin tarife.

Astfel, privatizarile sunt vesti bune doar in masura in care calitatea serviciilor se va imbunatati semnificativ, asa cum au promis noii stapani si autoritatile romanesti. Henning Probst, directorul E.ON Energie Romania, declara nu de mult ca "afacerea din Romania nu este pe termen scurt, astfel ca nu presupune cresteri bruste ale tarifelor".

PRETURI DE ACHIZITIE

Pentru a compara tranzactiile se raporteaza valoarea preturilor platite la volumul de livrari de energie si la numarul de clienti. Inainte de ajustarile asteptate azi, CEZ urma sa plateasca 54 de euro pentru o capacitate de livrare de 1 MWh al Electrica Oltenia, iar E.ON 62 de euro/MWh la Electrica Moldova.

ENEL a platit 52 de euro/MWh furnizat prin Electrica Banat si 39 de euro/MWh livrat Electrica Dobrogea. Pe de alta parte, pretul pe client se ridica la 269 de euro in cazul Electrica Oltenia, la 193 de euro pentru un consumator din portofoliul Electrica Moldova, la 223 de euro in cazul Electrica Banat si respectiv 221 de euro pentru un client al Electrica Dobrogea.

Specialisti apropiati tranzactiilor afirma ca importanta este si cantitatea de electricitate vanduta unui consumator. Astfel, filiala Oltenia vinde, in medie, 5 MWh unui consumator, Moldova – 3,1 MWh, filiala Banat – 4,3 MWh, iar un client al filialei Dobrogea consuma 5,6 MWh.

LA BURSA

Bursa de energie operata de compania Opcom a inregistrat in primele trei luni de la lansare tranzactii in valoare de 97,2 milioane de lei (27,5 milioane de euro), care au reprezentat 8,09% din consumul net, informeaza un comunicat al firmei.

"A fost inregistrata o medie orara de 430 MWh tranzactionati, ceea ce reprezinta 8,09% din consumul net prognozat la un pret spot mediu de 27 euro/MWh, fata de 30 euro/MWh – pretul de convergenta a tranzactiilor la bursele de energie electrica din Europa in anul 2004", se arata in comunicat.

Bursa nationala de energie electrica a devenit functionala in acest an pentru piata fizica, urmand ca de anul viitor sa fie operationala si platforma de tranzactionare financiara. In prezent, piata en-gros de energie electrica din Romania este formata din contracte reglementate si din piata concurentiala.

Piata spot este componenta pietei concurentiale prin care energia electrica necontractata este tranzactionata prin licitatie.

Compania Opcom, operatorul pietei de electricitate, este detinuta de societatea Transelectrica.