Aproximativ un milion de studenti din toata tara incep astazi un nou an universitar in 56 de universitati de stat si particulare.

Cursurile debuteaza sub semnul protestelor cadrelor didactice universitare nemultumite de salariile mici si bugetul insuficient alocat invatamantului.

Federatia Alma Mater organizeaza luni marsuri de protest in marile centre universitare, inclusiv in Bucuresti, in semn de protest pentru neindexarea salariilor univesitarilor anul acesta. Ei cer si alocarea in 2006, a 6 procente din PIB invatamantului. Sindicalistii solicita, in principal, alocarea sumei de 850 de miliarde de lei vechi universitatilor de stat.

De cealalta parte, studentii au incepand din acest an universitar, o noua stuctura a anilor de studiu: studiile universitare de licenta se intind pe o durata de 3 - 4 ani, cele de masterat de 1 - 2 ani si de doctorat de trei ani.

Totodata, studentii din mediul rural vor putea primi o bursa lunara de peste 3.500.000 de lei vechi indexabili, cu conditia sa profeseze in mediul rural, la finalul studiilor.