Incepand de marti, 4 octombrie si pana in data de 15 octombrie, asociatia Printemps Roumain (Primavara Romaneasca), organizeaza zilele culturale romane, o manifestare ce propune o descoperire a Romaniei prin prisma literaturii, filmului, picturii, fotografiei si muzicii.

In cadrul intalnirilor literare vor fi invitati cei patru autori ai cartii „O lume disparuta" (publicata in 2004), Paul Cernat, Ion Manolescu, Angelo Mitchevici si Ioan Stanomir. Totodata, va mai fi invitat la Lille si criticul literar, profesor de literatura franceza la Universitatea A.I Cuza din Iasi si directorul Bibliotecii Centrale Universitare din Iasi, Alexandru Calinescu.

Alaturi de acestia, criticul si profesorul de literatura comparata la Indiana University, Matei Calinescu, si directoarea editurii Polirom, Lidia Ciocoiu, vor discuta despre literatura romana contemporana si despre copilaria traita in comunism.

Cartea „O lume disparuta", centrul acestor dezbateri reuneste in paginile sale cateva povesti personale legate de perioada comunista in Romania, sub regimul ceausist. Sunt istorii traite „pe viu" de niste oameni care nu vor decat ca experientele lor sa fie intelese fara a fi judecate.

Sectiunea de cinema a Zilelor Culturale Romane il va avea ca invitat pe regizorul roman Cristian Mungiu, unul dintre cineastii tineri, premiat la Festivalul de la Berlin, in 2005, cu un film colectiv ce reuneste cateva scurt-metraje realizate de patru regizori.

Vor fi proiectate, cu aceasta ocazie, la Lille „Zapping" (difuzat de Canal+ in 2003), un scurt metraj de 15 minute; Turkey Girl - un scurt metraj de 20 minute, „Nici o intamplare" - 18 minute, „Corul pompierilor" – 30 de minute, „Mana lui Paulista" – 15 minute si „Occident" un lung metraj de 105 minute.

Expozitia de fotografie si pictura gazduita la Lille va avea ca tema "Calatoriile". Este vorba de 30 de fotografii realizate de doi fotografi romani, Horia Preja si Andrei Rosetti, care vor incerca sa puna in lumina diverse aspecte surprinzatoare legate de Romania.

Daca expozitia de fotografie reprezinta o imagine a romanilor despre Romania, picturile realizate de catre Flori Glitia vor incerca sa redea o imagine a unei tinere artiste romance despre Franta. Tema sa este tot „calatoriile", iar picturile vor transporta intr-o calatorie virtuala catre anumite locuri franceze.

Evenimentul nu va fi lipsit nici de o sectiune muzicala, mai exact de rock, in care vor fi invitate trupele romanesti Dirty Shirt, format in 1996 si Rhetorica, un proiect format in 1997.