V-ati pus vreodata problema ce-ati face daca ati fi un asasin platit, iar in momentul in care ar trebui sa apasati pe tragaci ati descoperi ca victima este Angelina Jolie?

Ei bine, in aceasta situatie ingrata se afla cel mai macho dintre agentii secreti ai Hollywoodului, in filmul Mr.&Mrs. Smith. Este vorba de Pitt. Brad Pitt. Stiu ca nu se face sa va spun poanta, dar cum e la mijlocul filmului si nu la final, a-flati ca aprigul Brad se „impie-dica".

Adica, s-o fi gandit in sinea lui: „S-o omor, asa cum am primit ordin, sa n-o omor, asa cum imi dicteaza inima, sau mai bine s-o… cer de nevasta?". De fapt, ca sa pastram adevarul istoric, o ceruse de nevasta cu o vreme in urma, iar in viata reala cu si mai multa vreme in urma.

Singura problema a cuplului, din care au izvorat tot soiul de contre „maritale", care au culminat, inevitabil, cu vizita la psiholog, era aceea ca amandoi erau ucigasi platiti, aflati insa in solda unor organizatii diferite si, evident, rivale.

Interesanta este abordarea regizorala.

Reteta-standard a unor astfel de pelicule suna cam asa: cei doi actioneaza in paralel, fara sa stie nimic unul de celalalt, in timp ce spectatorii vad asta si se amuza de comicul de situatie, urmand ca, intr-un final apoteotic (cu diverse variante, de la cea lacrimogen-hepiendoasa la cea enigmatica, lasatoare de loc pentru un sequel), spionii sa se descopere reciproc.

Doug Liman (sau poate e meritul scenaristului, dar nu conteaza prea mult) ii da insa in vileag destul de repede, pentru ca apoi, pana la sfarsit, domnul si doamna Smith sa lupte impreuna pentru a scapa de razbunarea celor doua organizatii care vor sa-i lichideze pentru ca nu au respectat ordinul de a-si omori partenerul-rival.

Pentru frumoasa fiica a lui John Voight, aceasta nu e prima experienta intr-un rol de femeie fatala, fatala pentru adversari desigur.

„Antrenamentele" din seria Lara Croft i-au prins bine, asa ca si aici se simte ca pestele in apa.

In schimb, Brad Pitt, obisnuit cu roluri mai elaborate (vezi „Meet Joe Black" sau „Legends of the fall"), face un pas inapoi si nu stim daca de dragul dolarilor sau al Angelinei. Cert este ca filmul nu dezamageste nici la capitolul suspans/actiune, si in nici un caz in ce priveste prestatia protagonistilor.

Pacat ca lui Vince Vaughn i-a fost rezervat un rol mic, pe care insa il duce cu mult entuziasm.

Mr.&Mrs. Smith

SUA, 2005

Regie: Doug Liman

Distributie: Angelina Jolie, Brad Pitt, Vince Vaughn, Adam Brody

Actiune, 120 de minute

Rating IMDB: 6,6/10

Rating Cinemagia: 4/5

Rating SFin: 6/10