O parte din casele nationalizate cumparate in baza Legii 112/1995 vor fi scoase la vanzare incepand de anul viitor. Chiar daca agentiile imobiliare din multe orase, inclusiv din Capitala, nu stiu cate astfel de imobile au fost cumparate, interesul pentru aceste cladiri este considerabil.

Peste trei luni expira perioada de zece ani de interdictie la vanzarea imobilelor cumparate in baza Legii 112/1995, adica a locuintelor trecute abuziv in proprietatea statului.

Legea a dat posibilitatea fostilor proprietari persoane fizice si mostenitorilor sa redobandeasca dreptul de proprietate asupra locuintelor nationalizate si chiriasilor sa cumpere imobilul in care stau, daca cei indreptatiti la restituirea in natura nu au depus cereri de retrocedare timp de sase luni de la intrarea in vigoare a legii. A existat insa o conditie: sa nu le instraineze timp de zece ani.

Penurie de terenuri in centru

In Bucuresti, in centrul orasului, nu mai exista terenuri disponibile, asa ca multi investitori pandesc casele bine plasate, cu terenuri generoase, pentru a le achizitiona, spune Ioan Radu Zilisteanu, presedintele agentiei Land Experts si purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

El afirma ca aceste case sunt vechi, intr-o stare jalnica, iar actualii proprietari nu au bani sa le demoleze. „Asteapta sa le poata vinde. Multi au batut deja palma cu marii investitori care doresc aceste terenuri pentru a ridica pe ele cladiri de birouri de clasa A, in inima Capitalei", adauga reprezentantul ARAI.

Interesul e la fel de mare si in orasele cu traditie. „Sunt foarte multi care asteapta expirarea termenului pana la care este interzisa vanzarea pentru a le putea cumpara. Se va obtine un pret mare pentru ele, in primul rand datorita pozitiei", considera Florenta Nicula, directorul unei agentii imobiliare din Cluj.

Lipsesc statisticile

„Nu avem nici o baza statistica. Nu putem sti cate unitati locative au fost retrocedate in baza Legii 112/1995", explica Arthur Silvestri, directorul Institutului de Consultanta Imobiliara SGA Romania. In schimb, exista si orase unde primariile au putut oferi aceste date. Peste 7.000 de locuinte vor intra pe piata imobiliara la Cluj, apreciaza reprezentantii agentiilor imobiliare din localitate.

La Brasov exista 4.000 de case cumparate in baza Legii 112, printre ele numarandu-se multe dintre cladirile vechi de la poalele Tampei. Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov este o astfel de cladire, cu o valoare estimata la 1,5 milioane de euro.

Vor cobori preturile?

Reprezentantii agentiilor imobiliare sunt de parere ca aceste imobile sunt prea putine pentru a putea influenta preturile de pe piata. „La nivelul Bucurestiului exista 800.000 de unitati locative, dar la vanzare sunt probabil 10-15% din ele. Cateva mii de case care vor intra la vanzare nu vor putea avea o influenta semnificativa", precizeaza Zilisteanu.

In plus, ele apar pe un segment pe care nu se mai fac de mult tranzactii din lipsa de oferte, adauga acesta. Exista totusi si mici modificari care vor aparea. „Avem un blocaj de piata, oferta este firava sau in unele zone lipseste. Ma refer la casele pe pamant pentru bugete medii si la terenurile din centrul Capitalei", spune Silvestri.

El mentioneaza ca aceste locuinte vor aduce o complementaritate si o minioferta pe zonele deficitare.