Juriul Festivalului International de Film Francofon din Namur, incheiat la finele saptamanii trecute, a acordat inca o distinctie importanta filmului lui Cristi Puiu, „Moartea Domnului Lazarescu".

Pentru „tabloul detaliat si de neuitat al finalului unei vieti obisnuite", pelicula regizorului roman a primit la Namur premiul pentru Cel mai bun film, in timp ce actrita distribuita in rolul principal feminin, Luminita Gheorghiu a primit si ea premiul pentru Cea mai buna actrita.

Cristi Puiu a realizat primul sau scurt-metraj, intitulat „Interioare", in 1993, iar in anul 1995, scurt-metrajul sau de scoala, „Inainte de micul dejun", este selectionat la Festivalul de Film de la Locarno. In 1996 primeste o diploma din partea Scolii Superioare de Arte Vizuale de la Geneva, unde intrase initial la setia de pictura.

Acesta este si momentul in care se decide sa se intoarca in Romania si sa faca filme. Dupa cateva documentare realizate de Puiu, romanul castiga un concurs organizat in 1999 de catre Oficiul National de Cinematografie, cu primul sau lung-metraj de fictiune,"Marfa si banii".

In 2004, scurt-metrajul sau „Un cartus de Kent si un pachet de cafea" obtine Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin.

Cu pelicula sa de un real succes „Moartea Domnului Lazarescu", Cristi Puiu castiga la Cannes Premiul Un Certain Regard, iar acesta este momentul in care pentru tanarul regizor roman, la fel ca si pentru filmul sau, se deschid portile unui drum plin de succese in cinematografia internationala.