Cetatenii spanioli sunt cei mai satisfacuti de Uniunea Europeana (UE), la polul opus situandu-se francezii, potrivit unui sondaj de opinie realizat in cinci dintre cele sase tari mai mari ale Uniunii, publicat luni - transmite agentia spaniola de presa EFE.

Dintre spanioli, 57% considera ca traiesc mai bine pentru ca tara lor face parte din UE, iar 13% spun ca traiesc mai rau, potrivit unor extrase publicate luni de "Le Monde". 33% dintre britanici apreciaza ca traiesc mai bine in cadrul UE, iar 24% cred ca traiesc mai rau.

Considera ca traiesc mai rau 41% dintre francezi (iar 22% asigura ca traiesc mai bine), 34% dintre germani (33% spun ca o duc mai bine) si 33% dintre polonezi (18% apreciaza ca traiesc mai bine).

In acelasi timp, 70% dintre spanioli considera ca traiesc intr-o tara mai prospera datorita UE, iar 10% au o opinie contrara. In Marea Britanie sunt majoritari cei care considera ca tara lor este mai prospera datorita UE (42% fata de 30%), ca si in Germania (45% fata de 34%). Cei care au o parere opusa sunt majoritari in Franta (43% fata de 29%) si Polonia (43% fata de 24%).

Potrivit acestui sondaj de opinie, 83% dintre germani, 82% dintre spanioli, 80% dintre polonezi, 72% dintre francezi si 56% dintre britanici considera ca viata este mai scumpa din cauza UE.

Majoritatea europenilor chestionati considera ca diversitatea si cultura lor sunt mai mult amenintate decat protejate de UE. Aceasta opinie nu este insa impartasita de cea mai mare parte dintre spanioli, care considera in proportie de 44% ca UE le protejeaza mai mult decat le ameninta identitatea, iar 25% au o opinie contrara.

In acelasi timp, 49% dintre spanioli si 38% dintre francezi cred ca tara lor este mai puternica pe scena mondiala datorita UE, Spania si Franta fiind singurele tari in care aceasta opinie este majoritara. 44% dintre germani, 42% dintre britanici si 38% dintre polonezi au o opinie contrara.