Presedintele comitetului parlamentar mixt Uniunea Europeana - Romania, Guido Podesta, a avertizat autoritatile romane ca alegerile anticipate si modificarea regulamentelor celor doua camere ale Parlamentului "ar putea fi sanctionata de catre oficialii europeni".

Potrivit unei informari transmise Biroului Permanent al Camerei Deputatilor de comisia de integrare europeana, unul din mesajele lui Podesta a fost ca o decizie de neconstitutionalitate a Curtii Constitutionale in cazul modificarilor la regulamentele parlamentului "ar adanci criza".

"In Parlamentul European un numar tot mai mare de parlamentari europeni manifesta reticente fata de aderarea Romaniei si Bulgariei (...). Astfel, grupul socialistilor europeni este favorabil aderarii Romaniei, grupul liberalilor manifesta reticente izolate legate de problema coruptiei, iar grupul popular este divizat.

In acest climat, instabilitatea politica, generata de eventuale alegeri anticipate sau/si modificarea regulamentelor celor doua camere ale Parlamentului ar putea fi sanctionata de oficialii europeni mentionati. In plus, o eventuala decizie de neconstitutionalitate a Curtii Constitutionale ar adanci criza.

Asigurarea continuitatii, dublata de rezultate pozitive ale Guvernului ar elimina, in schimb, riscul unor incidente in evaluarea progreselor din cadrul procesului de aderare", se arata in informarea comisiei parlamentare de integrare la rubrica la care se consemneaza "mesajele" transmise de Podesta.

Potrivit acestui document, premierul Tariceanu i-a explicat lui Podesta ca dorinta de schimbare a presedintilor celor doua camere nu reprezinta o razbunare politica, ci nevoia de a prelua competente de coordonare a procesului legislativ.

In plus, presedintele Basescu i-a spus europarlamentarului crestin-democrat ca doar un "accident colosal" ar putea sa impiedice Romania sa-si indeplineasca angajamentele asumate. Presedintele comitetului mixt Romania-UE este italian, membru al formatiunii Forta Italia si face parte din grupul crestin democrat.