Presedintele Traian Basescu, prezent, luni, la festivitatea de deschidere a anului universitar la Academia Navala „Mircea cel Batran" din Constanta, a rememorat anii sai de studentie si a spus ca marinarii au sansa extraordinara de a nu depinde de nimeni, singura autorizata sa-i verifice fiind marea.

Basescu le-a spus studentilor, cu lacrimi in ochi, ca „nimeni nu isi iubeste familia mai mult decat marinarul, pentru ca traieste tot timpul cu dorul de sotie, de familie, de atmosfera de acasa", transmite corespondentul Mediafax.

Seful statului le-a multumit studentilor pentru ca au ales sa fie marinari si le-a spus ca in aceasta meserie „deciziile sunt intotdeauna irevocabile".

El a mentionat ca pastreaza intacte toate amintirile din studentie si a spus ca aceasta perioada „a avut o contributie decisiva" la formarea sa ca ofiter si ca om. Basescu a rememorat apoi toti anii de studiu. Ca student la Academia Navala, Traian Basescu a fost „disciplinat, dar cu limite".

El si-a adus aminte ca atunci cand nu primeau invoire sareau gardul pentru a merge la un restaurant din apropierea Institutului.

Presedintele le-a mai spus tinerilor ca marinarii au sansa „extraordinara" de a nu depinde de nimeni, singura autorizata sa-i verifice fiind marea.

„Va pregatiti pentru o meserie in care pe puntea de comanda esti adeseori in situatia de a lua decizii capitale pentru siguranta navei si a echipajului, nu va pregatiti sa lucrati cu Consilii de administratie sau sa va consultati cu cineva", a spus Basescu, apreciind ca marinarul este cel care, paradoxal, nu iubeste marea, ci o respecta.

„Veti trai tot timpul cu gandul la familie, cu dorul de familie, cu dragoste si sete de viata de uscat", a mai spus presedintele, care le-a dorit viitorilor marinari sa se intoarca tot timpul acasa si sa aiba incredere in familii. In incheiere, el le-a urat studentilor „vant din pupa".

Presedintele Traian Basescu este absolvent, promotia 1976, al Institutului de Marina „Mircea cel Batran", care in 1990 s-a transformat in Academia Navala „Mircea cel Batran" – institutie militara de invatamant superior de specialitate.