Absolventii de facultate care s-au angajat printr-un contract cu Ministerul Educatiei sa predea in mediul rural sunt trasi in piept. Contractul este incalcat si nu primesc posturile didactice promise.

In 2001, guvernul a emis o hotarare privind acordarea de burse unor studenti cu domiciliul in mediul rural. Pentru 1,5 milioane de lei vechi pe luna, timp de patru ani, absolventii se obliga sa profeseze tot atatia ani la scolile din sate.

Pentru a duce la bun sfarsit intelegerea cu ministerul si pentru a nu fi nevoiti sa returneze banii, tinerii sunt obligati sa nu aiba restante.

In cazul in care primesc un post si nu il ocupa, in trei luni trebuie sa restituie integral sumele primite, "indexate cu indicele de inflatie", adica mai mult de 60 de milioane.

La Universitatea "Al. I Cuza" au absolvit anul acesta 22 de bursieri, de la specializarile geografie, biologie, istorie, litere, matematica si teologie ortodoxa. Sunt prima serie de absolventi cu bursa rurala.

Ei au simtit pe pielea lor ce inseamna o hotarare de guvern vaduvita de o Lege a invatamantului modificata in acest sens.

Astfel, desi in contract se stipuleaza clar ca inspectoratele scolare judetene la care se inscriu bursierii sunt obligate sa le asigure acestora, cu prioritate, un post didactic, ,in conditiile legii", lucrul acesta nu s-a intamplat, pentru ca nu exista inca legea la care se face referire.

"La inspectorat mi s-a spus ca nu mi se poate oferi nici un post, in primul rand pentru ca nu este nici o lege care sa prevada asa ceva si in al doilea rand pentru ca nu exista nici un post pentru titularizare in Suceava, pe catedra mea.

Ei au sunat si la minister si li s-a spus acelasi lucru, ca nu avem nici o prioritate", a declarat Maria G., absolventa a Facultatii de Geografie si Geologie a Universitatii Cuza din Iasi.

Maria a fost nevoita sa dea un concurs de titularizare, desi contractul ar fi trebuit sa o scuteasca de acest pas, numai pentru a nu scoate din buzunar zeci de milioane de care nu dispune.

Spre norocul ei, in urma concursului, Maria a obtinut printre primele medii pe judet si un post de suplinitor intr-un sat sucevean.

"Sunt multumita ca am prins macar atat, pentru ca nu erau posturi pentru titularizare. Macar sa stiu ca scap mai curand de obligatiile acestui contract, despre care se pare ca nimeni nu e lamurit. Ni s-a si spus ca anul viitor vom da din nou concurs si ca nu are nici o relevanta ca ai contract la mana", a mai spus Maria.