Vaccinarea animalelor din unitatile industriale de crestere a porcilor ar putea fi posibila si dupa data de 1 ianuarie 2006, desi masura contravine angajamentelor asumate fata de UE, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Autoritatile romane spera sa previna aparitia unor epidemii in complexurile de crestere a porcilor, care ar putea cauza pierderi economice foarte mari. In unitatile specializate din Romania se afla circa un milion de porci, iar sumele necesare pentru plata unor eventuale despagubiri in cazul izbucnirii unor focare de pesta porcina sunt foarte mari.

Eradicarea pestei porcine fara aplicarea vaccinarii profilactice este o cerinta a UE, pentru a accepta Romania in comertul comunitar cu porci vii, carne si produse din carne de porc.

Numarul epidemiilor de pesta, in crestere

Vaccinarea animalelor din gospodariile populatiei este interzisa in Romania, incepand cu anul 2003, ceea ce a condus la aparitia unui numar mare de focare de pesta porcina.

Intreruperea vaccinarii a determinat cresterea cazurilor de pesta porcina de la un numar de 13 animale in anul 2001 la circa 286 focare in primele opt luni ale anului in curs, fiind infestate 2.939 animale.

Cele mai numeroase focare au fost semnalate in judetele Teleorman (27), Satu Mare (21), Gorj (21), Cluj (13) si Arad (13). Din punct de vedere al numarului animalelor afectate, au fost consemnate pagube in special in judetele Dambovita (326 animale), Arad (313 animale), Satu Mare (266) si Dolj (253).