Au fost proiectate ca Circuri ale Foamei, dar au ajuns cele mai mari magazine din Bucuresti. Construirea mall-urilor a transformat zone sterse in arii de maximum interes. Pentru cei care au case si apartamente in zona respectiva, a fost o mina de aur. Pentru restul, un loc unde sa isi poata cheltui banii mai usor si mai repede.

Puhoiul de oameni care se revarsa pe scarile rulante ale unui mall ar fi fost de buna seama la fel de impresionant daca aceasta constructie si-ar fi pastrat scopul initial, acela de Circ al Foamei.

Dar in loc sa stai la coada pentru o portie de mincare servita pe cartela din partea partidului si a conducatorului, acum cozile sint pentru a prinde un bilet la cel mai nou film sau pentru a plati mai repede delicatesele culinare ce imbuiba rafturile supermarket-ului din interior.

Preturile au explodat linga mall

Calea Dudesti este limita din spate a mall-ului din Vitan. De aici pleaca niscaiva stradute pipernicite. Case vechi, apasate de timp, inconjoara mall-ul cu mirosul de mici pusi pe gratar ce izvoraste din curtile lor marunte.

„Mai astept citiva ani, sa mai creasca pretul, si apoi vind si eu cind intram in Europa. Am mai avut o gradina si am dat-o sa-i iau lu’ ala mic apartament", spune Ilie Lica, unul dintre localnicii din zona.

Totusi, cele mai cautate sint apartamentele din blocurile noi. „Pe o raza de 200 - 300 de metri in jurul mall-ului, pretul la apartamente si garsoniere a explodat.

In Vitan, blocurile sint noi, iar o garsoniera care costa cinci mii de euro acum opt ani, a ajuns la 45-50 de mii", afirma Daniela Istrate, agent imobiliar. Dar linga mall se cauta si un anume standard. Aer conditionat, termopane, mobila moderna.

„Multi dintre cei care cumpara apartamente aici doresc sa le inchirieze ulterior", adauga Istrate. Cele citeva sute de euro pe luna le asigura un venit confortabil investitorilor isteti.

Mall-ul, locul pentru clatit ochii

Si in Cartierul Drumul Taberei, constructia celui de-al doilea mall din capitala a propulsat interesul bucurestenilor pentru zona de pe linga bulevardul Timisoara. Pentru multi, mall-ul a devenit un loc de promenada. Iesiti la plimbare, astfel de oameni se zgiiesc la vitrinele impopotonate.

„Trece timpul, vedem ceva frumos, ne mai clatim si noi ochii", zice Claudiu M. Desi e somer, el intra de citeva ori pe saptamina sa „isi clateasca ochii". In mall nu ai ferestre. Nu vezi daca afara e zi sau noapte. Daca ploua sau ninge.

Nu vezi ceasuri mari, care sa te avertizeze ca timpul se scurge. Pina la urma, ceva tot o sa cumperi. Chiar si un pachet de tigari. „Mama tot de aici cumpara de mincare. Nu se mai duce la alimentara de la bloc", recunoaste Claudiu.

Filmele, o atractie

Cele mai mari cozi sint la film. Si nici nu e de mirare. „Acum si cei care stam aici sau in Drumul Taberei putem sa mergem la un film fara sa mai plecam de acasa cu doua ore inainte ca sa prindem bilete", explica un pusti de liceu avantajul mall-ului.