Presedintele Traian Basescu a invitat marti reprezentantii principalelor companii petroliere la Cotroceni. Este a doua intalnire a presedintelui cu petrolistii. La intrevederea anterioara Traian Basescu le-a cerut reprezentantilor companiilor petroliere sa nu mai majoreze pretul carburantilor.

Basescu le-a reamintit petrolistilor ca Romania are suficiente resurse de titei, care sunt exploatate la costuri foarte mici si le-a cerut solutii pentru ca pretul benzinei sa nu mai creasca atat de mult, cat si o strategie care sa fie pusa in aplicare pana in ianuarie 2007.

Potrivit Realitatea TV, benzinarii particulari au reclamat ca la poarta rafinariilor, benzina si motorina au un pret mai mare decat costurile reale de productie. Ei spun ca pretul nu ar trebui sa depaseasca 33 de lei grei pentru litrul de benzina si 30 de lei pentru motorina.

Potrivit unor surse oficiale, presedintele a discutat cu producatorii de produse petroliere si despre costurile de productie. Managerul general al Rafo Onesti, unul dintre participantii la intalnirea cu presedintele, a declarat dupa intrevederea cu Traian Basescu ca seful statului a cerut si o strategie care sa fie pusa in aplicare pana in ianuarie 2007.

Presedintele Basescu a salutat propunerile societatilor petroliere exprimadu-si increderea ca acestea vor fi analizate de Guvern in vederea promovarii unor masuri care sa aiba un efect benefic in indeplinirea obiectivelor din programul de dezvoltare, inclusiv la reducerea inflatiei si a deficitului de plati in comertul exterior.

La intalnire au participat reprezentantii principalelor societati din industria petroliera care opereaza pe piata interna: Lukoil, Petrom-OMV, RAFO si Rompetrol.