Presedintele Parlamentului land-ului Hessa si premierul land-ului Saxonia Inferioara sunt optimisti in ceea ce priveste aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. "Dorim ca Romania sa devina cat mai repede un stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene" a declarat politicianul din landul german Hessa.

"In calitate de politician al land-ului Hessa, doresc din toata inima ca Romania sa intre in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Flancul de est al Uniunii Europene nu va fi complet fara un partener stabil ca Romania. Eu sunt sigur ca Romania va adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007", a spus Norbert Kartmann, presedintele Parlamentului Land-ului Hessa din Germania.

Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu a participat la o intalnire de lucru cu Norbert Kartmann.

"Saptamana trecuta am facut primul pas important la nivel institutional in UE prin prezenta observatorilor romani la Parlamentul European. Acestia sunt purtatorii de mesaje ai Romaniei si au sarcina de a prezenta progresele facute de Romania si de a sustine punctele noastre de vedere in politica si viata economica europeana.

Pe plan intern, intregul efort al executivului si legislativului roman se concentreaza in directia definitivarii procesului de aderare pana la 1 ianuarie 2007" a precizat Anca Boagiu, ministrul integrarii europene.

Norbert Kartmann, presedintele Parlamentului Land-ului Hessa a subliniat importanta dezvoltarii regiunilor, facand referire in special la orasul Sibiu, viitorul centru cultural a Europei in 2007: "Trebuie sa se acorde o importanta deosebita Sibiului, orasul urmand sa fie capitala culturala a Europei in 2007, aceasta fiind o sansa pentru Romania de a se prezenta Europei.

Sunt bucuros sa particip la acest eveniment important, simtindu-ma mai aproape de tara dumneavoastra, mai ales datorita faptului ca tatal meu s-a nascut in Romania".

Ministrul Anca Boagiu a sustinut ideea unei colaborari mai stranse, la nivel regional, astfel incat Romania sa poata beneficia la maximum de expertiza germana: "Speram intr-o intarire a colaborarii Regiunii Centru din Romania cu Land-ul Hessa din Germania, astfel incat experienta pe care o au partenerii nostri germani sa ajute la dezvoltarea regionala a tarii noastre."

Primul-ministru Landului Saxonia Inferioara este convins ca raportul din octombrie si cel din primavara vor fi pozitive

In cadrul intrevederii dintre primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu si delegatia germana au fost prezentate principalele progrese inregistrate de Romania in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor asumate in procesul de integrare.

"A fost un bun prilej pentru a reitera progresele facute de Romania in diferite domenii, in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor asumate in negocierile de aderare la Uniunea Europeana", a precizat premierul roman.

Seful Executivului a aratat ca vizita delegatiei germane, din care fac parte importanti oameni de afaceri, are o dubla semnificatie, politica si economica: "Astazi este ziua unitatii Germaniei si, din aceasta perspectiva, anul acesta a fost aleasa Romania sa fie vizitata de inalti oficiali germani, ca o dovada a interesului privind colaborarea politica si economica cu tara noastra".

Premierul a aratat ca Germania este principalul partener comercial al Romaniei, aratand ca importante investitii au fost facute in domeniul utilitatilor. Seful Executivului a spus ca exista interes din partea mai multor companii germane pentru a patrunde pe piata romaneasca si in alte domenii.

La randul sau, primul-ministru al Landului Saxonia Inferioara, Christian Wulff, a afirmat ca Germania apreciaza actiunile curajoase de reforma in care Romania este angajata. Wulff considera ca rapoartele Comisiei Europene, care vor fi publicate in octombrie si aprilie, vor fi pozitive si vor reflecta hotararea Romaniei de a aderare la Uniunea Europeana.

"Sunt convins ca Rapoartele care se vor face cunoscute in octombrie anul acesta si in primavara anului viitor vor fi pozitive, si in felul acesta, Romania va demonstra hotararea sa de a se apropia de Europa", a afirmat primul-ministru al Landului Saxonia Inferioara.

In ceea ce priveste colaborarea economica, Christian Wulff a spus ca 23 de mari companii din domeniile prelucrarii cauciucului, automobilismului, agriculturii, energiei, au investit in Romania. "Este dorinta noastra ca toate aceste contacte sa se intensifice.

Cea mai importanta investitie a unei companii germane in Romania, este cea a companiei E On, o investitie de 330 milioane de euro in sectorul energetic. Dorim o mai ampla colaborare si in domeniul bancar", a precizat oficialul german.

Cine este Christian Wulff

Chistian Wulff este din 4 martie 2003 prim-ministru al landului Saxonia Inferioara, pozitie ocupata de Gerhard Schroeder intre 1990 si 1998. Wulff este vice-presedinte federal al CDU.

Relatiile economice dintre Romania si landul Saxonia Inferioara au fost caracterizate printr-o tendinta de permanenta crestere. Astfel, in perioada 2000-2004, volumul schimburilor comerciale s-a majorat de la 320,0 milioane euro, la 540,8 milioane euro (+69 %).

Exportul romanesc spre landul Saxonia Inferioara s-a majorat de la 192,3 milioane euro, in anul 2000, la 226,2 milioane euro, in anul 2004 (+17,6 %), in timp ce importurile provenind din acest land au crescut de la 127,7 milioane euro, la 314,6 milioane euro, in anul 2004 (+146,3 %).

Principalele produse la exportul romanesc pe aceasta piata, in anul 2004, au fost: incaltaminte - 38,0 milioane euro (16,8% din total), mobila - 28,7 milioane euro (12,7%), piese si componente auto - 19,9 milioane euro (8,8%), confectii - 18,9 milioane euro (8,4%), produse ale industriei navale - 17,1 milioane euro (7,6%) si articole din cauciuc - 16,7 milioane euro (7,4%).

In anul 2004, importul romanesc din landul Saxonia Inferioara a fost format, in principal, din: autoturisme - 93,8 milioane euro (29,8% din total), autocamioane si vehicule speciale - 22,1 milioane euro (7,0%), produse textile - 16,2 milioane euro (5,2%), materii prime pentru industria textila - 16,1 milioane euro (5,1%), produse din materiale sintetice - 11,1 milioane euro (3,5%) etc.

Prezenta unei delegatii economice care insoteste pe domnul Christian Wulff, Prim-Ministru al landului Saxonia Inferioara, formata din oameni de afaceri, confirma interesul economic, in crestere, fata de cooperarea cu Romania.

Demnitarul german a fost insotit nu numai de oameni de afaceri din landul sau, ci si de alti reprezentanti ai unor firme germane, printre care: KWS Saat AG (in domeniul semintelor de grau si porumb), Fuchs Gewuerze GmbH (industria alimentara), E.ON AG (energetica), RWE Energy AG (energetica), DBW Deutsche Basaltsteinwolle GmbH (industria auto), Lloyd Shoes GmbH (incaltaminte) si altele.

Landul Saxonia Inferioara, situat in zona de Nord-Vest a Germaniei, are suprafata de 47.339 km˛ (al doilea land, ca marime) si o populatie de 7,8 milioane locuitori. Capitala landului este orasul Hanovra (516.000 locuitori). Doua treimi din suprafata landului reprezinta culturi agricole.

Principalele sectoare industriale sunt: industria producatoare de autoturisme (uzinele Volkswagen AG, de la Wolfsburg, apartin celui mai mare concern din acest land), industria siderurgica, industria chimica, precum si electronica si productia de aparate fotografice.