S-o spunem din capul locului, fiecare fond are un anumit public-tinta.

De exemplu, un fond monetar mizeaza pe fanii depozitelor la termen, care nu sunt dispusi sa riste si care si-ar dori mai multa mobilitate (nu vor sa fie legati de scadente fixe).

Fondurile diversificate sunt pentru investitorii care accepta un anumit grad de risc, plasamentele pe care le fac acestea putand genera, la un moment dat, chiar si variatii negative ale unitatii de fond, in special cele in actiuni cotate.

In sfarsit, fondurile pe actiuni sunt pentru investitorii mai temerari, care nu au invatat destul sau nu au timp sa investeasca pe cont propriu la bursa si care au ales temporar o cale ocolita.

Primul pas este deci sa-ti stabilesti profilul investitional si gradul de risc pe care ti-l asumi.

Urmatorul este sa determini ce orizont de timp vizezi pentru investitia ta : vei retrage banii dupa un an ori poate vrei doar o speculatie pe termen scurt.

De exemplu, intuiesti ca bursa merge bine iar fondurile de actiuni sunt pe val si vrei sa profiti de asta.

In final, va trebui sa determini ce suma vei aloca pentru investitia in fond si, eventual, sa stabilesti un plan de rascumparare.

Chiar daca ai stabilit categoria de fonduri pe care o iei in calcul, nu uita sa verifici performantele pe care le-au obtinut acestea in timp, sa faci o comparatie cu alte categorii de randamente, de pilda cu ce ofera un depozit, si sa examinezi structura si valoarea comisioanelor din prospectul de emisiune.

Cele mai multe fonduri percep un comision lunar de administrare, procent din activul net, si un comision de rascumparare, care scade progresiv pe masura ce retragerea se face dupa o perioada mai lunga.

Ce trebuie sa stie un investitor in fonduri mutualerecomandarile BCR Asset Management

Primul pas este alegerea fondului potrivit. Criterii:

- gradul de risc pe care fiecare il poate accepta. Riscul in investitii inseamna variabilitatea castigului; un grad mai mare de risc insemna faptul ca poti castiga mai mult, dar si pierde; un grad redus de risc insemna un castig mai mic, dar sigur. Recomand asa zisul test al somnului: daca ai facut o investitie si nu mai poti dormi linistit, inseamna ca ti-ai depasit pragul de risc.

- Orizontul de investitie - pe ce perioada poti plasa economiile respective. In general, fondurile cu risc mai mare (deci cu posibilitatea de randamente superioare), datorita politicii de investitii, presupun investitii pe termene mai luni, fapt semnalat prin comisioanele de rascumparare.

- Increderea in societatea de administrtare.

Al doilea pas este consultarea prospectelor fondurilor preselectate, pentru a cunoaste conditiile detaliate de functionare ale acestora.

Noul cadru legislativ va vine in ajutor - aveti la dispozitie prospecte simplificate, care va pot facilita acest lucru.

De un grad sporit de detaliere sunt prospectele fondurilor si cele mai complexe sunt regulile fondului; toate aceste documente sunt disponibile la toate punctele de distribuire, care in cazul fondurilor administrate de noi sunt:

- Toate unitatile BCR din tara

- Societatea de administrare

- BCR Securities, in cazul BCR Clasic.

La fiecare din aceste puncte se poate face aderarea la fond si subscrierea unui numar de unitati de fond.

De Doru Puiu Tiberiu, presedinte SAI BCR Asset Management S.A.