BCR Dinamic - 660 de investitori noi in 2005

Prospectul FDI BCRDinamic prevede ca limita superioara pentru detinerea de actiuni 50% din activele totale ale fondului.

Desi administratorul de fond pastreaza o atitudine de optimism retinut fata de evolutia viitoare a actiunilor listate la BVB, considera ca prezenta pe o piata supraevaluata este ca o sabie cu doua taisuri.

Incercand sa beneficieze de pe urma cresterii preturilor, dar gandindu-se si la momentul in care acestea se vor corecta, SAI BCR Asset Management a mentinut limita actiunilor catre 40% din totalul activelor.

Simultan, se investeste in instrumente de credit (titluri de stat, obligatiuni, depozite sau certificate de depozit), ceea ce permite o lichiditate crescuta a portofoliului dar si o remarcabila constanta in perfomanta fondului - respectiv reducerea riscului investitiei.

Evident ca fiecare fond atrage investitorii care se regasesc in politica de investitii a acestuia. Nu numai randamentul asteptat, dar si riscul asumat incepe sa devina important pentru investitorul mediu.

In aceste conditii, BCR Dinamic a reusit sa atraga 660 de noi investitori in cursul acestui an, iar volum de active a crescut in aceeasi perioada de 2,6 ori.

La zi (4 octombrie 2005), fondul are 1806 investitori si un activ net de 24,2 milioane lei. Valoarea unitatii de fond a crescut in ultimele 30 de zile cu 6,75%, ceea ce inseamna un randament anualizat de 119%; cresterea in ultimele 12 luni a fost de 36,9%.

BCR Clasic - o modalitate simpla pentru investitii eficiente

BCR Clasic este un fond deschis de investitii, cu risc scazut, al carui portofoliu este constituit cu preponderenta din instrumente de credit; fondul poate investi pana la 10% din activ in actiune cotate.

BCR Clasic este administrat de BCR Asset Management, societate din Grupul Banca Comerciala Romana, distribuitori ai unitatilor de fond sunt unitatile BCR din tara si societatea de administrare, iar banca depozitara a fondului este ING Romania.

Fondul efectueaza plasamente diversificate in instrumente cu risc scazut (la zi, structura de portofoliu cuprinde 34% certificate de trezorerie, 39% obligatiuni municipale si corporative, 20% depozite si certificate de depozit); actiunile cotate din portofoliu, care au in prezent o pondere de 7%, sunt selectate astfel incat sa aduca un spor de randament, fara a creste in mod semnidficativ riscul investitiei.

De mentionat ca diversificarea conduce la o reducere suplimentarea a riscului. Structura de portofoliu asigura fondului o inertie relativ mare fata de evolutia in continuare descrescatoare a dobanzilor de pe piata.

In al doilea rand, investitorul poate rascumpara oricand unitatile de fond, beneficiind, in acelasi timp, de cresterea valorica inregistrata de unitatea de fond - cu alte cuvinte, investitia in fond este foarte lichida.

Tocmai din aceasta cauza BCR Clasic are foarte multi investitori persoane juridice, care apreciaza in mod deosebit investitia in fond ca un instrument de cash management. In plus, investitorii fac un efort minim de analiza a informatiilor de pe piata financiara pentru a lua decizia de a investi, avand in vedere administrarea profesionista a fondului.

Nu in ultimul rand, trebuie subliniata transparenta unei astfel de investitii - date privind performanta fondului sunt publicate zilnic in presa sau pe portalul BCR iar fondul face publice trimestrial rapoarte exhaustive asupra activitatii sale.

La zi (4 octombrie 2005), fondul are 5156 investitori si un activ net de 15,5 milioane lei. Persoanele juridice reprezinta 2% din numarul de investitori si detin peste 70% din numarul de unitati de fond in circulatie.

Beneficiind de evolutia favorabila a Bursei de Valori Bucuresti, valoarea unitatii de fond a crescut in ultimele 30 de zile cu 1,41%, ceea ce inseamna un randament anualizat de 18,3%; cresterea in ultimele 12 luni a fost de 11,5%.

Cum devii investitor la un fond de investitii - BCR Asset Management

Administrarea de conturi individuale

Administrarea de catre BCR Asset Management SA, pentru persoane fizice sau juridice, a conturilor de investitii individualizate, permite structurarea nestandard a investitiilor.

In acest caz, societatea actioneaza ca un administrator si nu ca un intermediar. Contul individual se diferentiaza de un cont de tranzactionare de la un broker prin doua trasaturi:

- O perspectiva distincta asupra portofoliului - noi punem accent pe cresterea valorii portofoliului, pe cand un broker poate fi interesat in primul rand de numarul de tranzactii efectuate;

- Gama de instrumente de investitie - avem posibilitatea de a investi, conform mandatului primit, in orice instrument investitional, in vreme ce conturile de tranzactionare ale brokerilor se limiteaza de regula la titluri ale pietei de capital; de exemplu, banii sunt investiti in BCR Clasic, fond cu lichiditate maxima, pe durata in care nu exista oportunitati de investire.

Administrarea se efectueaza pe baza unui contract de mandat cu reprezentare, prin care se definesc:

- structura de portofoliu dorita de investitor,

- gradul de diversificare,

- categoriile de active in care se vor efectua plasamente

- randamentul - jalon minim de obtinut.

De mentionat ca BCR Asset Management SA este actionar fondator al Fondului de Compensare a Investitorilor, sub a carui protectie intra si detinatorii de conturi individuale administrate de societate.

Oferta noastra se adreseaza urmatorilor investitori:

- care doresc un management personalizat al investitiilor;

- ale caror resurse financiare ating masa critica necesara unei asemenea abordari (minimum un miliard lei).

O prima categorie o reprezinta persoane particulare care au un profil de risc de regula diferit de cel specific investitorilor in fonduri.

Acest profil de risc poate insemna, printre altele: speculatii bursiere, diversificare redusa, lichiditate scazuta.

O alta categorie consta in investitori institutionali precum fonduri de risc, societati de asigurare, societati de servicii financiare, care externalizeaza prin mandat, in parte sau integral, decizia investitionala catre administratorul contului, realizand economii de resurse si beneficii de specializare.

Grila de comisioane

Pentru activitatea sa, administratorul percepe:

- un comision de administrare;

- un comision de performanta, la depasirea randamentului - jalon.

Comisioanele sunt negociabile in functie de trasaturile fiecarui cont in parte.

Rapoarte

Administratorul furnizeaza investitorului rapoarte lunare privind situatia detaliata a contului.

Suplimentari, rascumparari, incetarea contractului

Pe durata contractului, investitorul poate efectua suplimentari de fonduri sau rascumparari.

De asemenea, investitorul poate solicita in orice moment incetarea contractului.

Profilul - BCR Asset Management SA

BCR Asset Management SA este societatea de administrare a investitiilor membra a grupului BCR, inregistrata in Registrul public al CNVM cu numarul 0003.

Capitalul social este de 500.000 RON, iar actionarii societatii sunt: BCR cu o detinere de 20%; Financiara SA, care are un pachet de 39,44% din capitalul societatii si 7.278 persoane fizice care detin 40,56% din capital.

Societatea a fost infiintata in anul 2002, an in care a lansat primul fond mutual - BCR Clasic; in urmatorul an a fost lansat cel de al doilea fond deschis de investitii - BCR Dinamic.

La zi, societatea administreaza aceste doua fonduri deschise de investitii precum si mai multe conturi individuale de investitii. Volumul de active aflat sub administrare depaseste 12 milioane EUR.

Obiectivul strategic al societatii este dezvoltarea unei familii complexe de fonduri, care sa ofere investitorilor posibilitatea de a alege cel mai potrivit vehicul investitional cu scopurile lor. Cota tinta de piata este egala cu aceea a BCR.

In administrarea fondurilor urmarim prioritar satisfactia investitorilor, atat in ceea ce priveste constructia fondurilor, cat si randamentul acestora.

In acest scop: am perfectionat in permanenta conditiile de functionare ale entitatilor administrate, am aplicat cu perseverenta o strategie de investitii pro-investitori si am redus costurile de functionare ale fondurilor, cu accent asupra comisionului de administrare.

Credem ca eforturile noastre sunt recunoscute de catre clientii nostri, dovada fiind evolutia atat a numarului de investitori, cat si a volumului de active.