Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca a renuntat la idea de a introduce impozitul pe salarii in industria IT. Vladescu a recunoscut ca reactia puternica a firmelor de profil, a presei si societatii civile l-a determinat sa renunte la aceasta idee.

Hotnews.ro a fost prima publicatie care a analizat impactul acestei masuri asupra industriei IT.

Presedintele Comisiei IT&C din Parlament, Varujan Pambuccian, a declarat in exclusivitate pentru Hotnews.ro: "ma bucur ca ministrul Finantelor s-a razgindit. S-a dovedit ca o gindire economica este mai buna decit o gindire contabiliceasca".

Toate celelalte taxe si impozite propuse ramin

In privinta tuturor celorlalte cresteri de taxe si impozite, ministrul Sebastian Vladescu a spus ca nu poate da inapoi, deoarece nu este vorba despre o influentare a mediului de afaceri in intregul sau, sistemul major de taxe urmind sa fie acelasi si in 2006.

Ca urmare, taxa pe masinile de mare capacitate, pe iahturi, impozitarea cu 16% a cistigurilor la Bursa si a dobinzilor, majorarea taxelor pentru restaurante si baruri se vor regasi in noua varianta a Codului Fiscal.

In privinta impozitului pe cistigurile de la Bursa, Vladescu a declarat ca urmeaza sa fie stabilite modalitati de lucru care sa permita taxarea echitabila. Ca urmare, se va proceda la o actualizare trimestriala a portofoliilor.

Impozitul pe imobilizarile corporale - doar pentru firmele non-active

Vladescu a dat detalii despre impozitul pe imobilizarile corporale, despre care reprezentantii mediului de afaceri au sustinut ca este aberant.

Vladescu a explicat ca acest impozit se va aplica doar firmelor non-active, adica acele firme care fie activeaza de mult timp fara profit, fie apar si dispar in functie de interese care nu au nimic de-a face cu principiile economice.

Ministrul Finantelor a spus ca acest impozit are menirea de a scoate la suprafata cele aproximativ 150.000 de firme care se afla intr-una dintre cele doua situatii.

2 euro pachetul de tigari, daca evaziunea fiscala va fi stapinita si piata va fi suficient de flexibila

Pretul tutunului si alcoolului va creste, cu siguranta, de la 1 ianuarie 2006, a anuntat Sebastian Vladescu. El nu a putut preciza daca preturile vor creste ca urmare a taxarii suplimentare sau pentru ca accizarea stabilita cu UE va fi realizata in avans.

Solicitat sa avanseze un pret pentru pachetele de tigari, Vladescu a spus ca acesta ar putea ajunge la 2 euro in ianuarie 2006, dar cu citeva conditii. Prima ar fi controlarea eficienta a contrabandei si evaziunii fiscale, lucru de care ministrul insusi a spus ca se indoieste.

A doua conditie ar fi flexibilitatea pietei si gasirea unui echilibru intre toate categoriile de actori de pe piata tutunului si alcoolului.