Romania a vandut jumatate din companiile sale de distributie a energiei electrice, incasand insa de 2,5 ori mai putini bani ca Bulgaria. Statul roman a incasat in medie, 91 euro pe abonat, in timp ce Bulgaria a obtinut 230 euro pe client din privatizari similare.

Suma totala incasata de statul roman din vanzarea pachetelor majoritare de actiuni din cele patru companii de distributie de electricitate este de 363 milioane euro, din care numai o treime (114 milioane euro) au intrat efectiv in buget. Restul banilor au ramas in companii sub forma de aport de capital.

Electrica Oltenia a carei privatizare a fost finalizata ieri a fost cea mai bine vanduta companie de electricitate de la noi: 151 de milioane de euro, din care 47,4 milioane euro a reprezentat pretul platit de investitorul ceh pentru pachetul de 24,6% actiuni cumparate direct.

Cehii au platit cu circa 50 de milioane de euro mai mult decat concernul german E.On care a achizitionat Electrica Moldova. La un numar de clienti apropiat si la o pondere in vanzarile totale de energie similara, germanii de la E.On au platit 100 de milioane de euro pentru pachetul majoritar.

Cele doua privatizari parafate anul acesta nu se compara insa cu prima privatizare a unei societati Electrica. Pentru comparatie, bulgarii au incasat in medie 230 euro/abonat, ceea ce ii plaseaza pe primul loc intr-un clasament neoficial al afacerilor de acest tip. Cehii au obtinut, in medie, 229 euro/client, in urma Romaniei fiind doar Ucraina, cu 80 euro/abonat.