Compania olandeza Route 66, liderul european al industriei de software de navigatie prin satelit si harti digitale interactive si-a mutat toata divizia de cercetare-dezvoltare la Brasov. Prezenta in Romania din 1999, Route 66 a investit peste un milion de euro.

Romania este singura tara europeana in care compania olandeza Route 66 are activitati de dezvoltare de aplicatii software. Divizia romaneasca Route 66 va lansa in primavara anului viitor harti digitale interactive ce vor indruma soferii prin intermediul telefoanelor mobile, pe drumurile romanesti.

De dragul performantei, compania brasoveana, care are 45 de angajati, dar vrea sa ajunga la 150 de salariati, a ademenit programatori din toata tara. "Lucram cu programatori buni, care nu sunt neaparat localnici", a declarat pentru "Averea" Tudor Artenie, director in firma.

"Ei beneficiaza la noi, pe langa salarii bune, de masa la restaurant si de locuinta. Iar Brasovul e un oras in care merita sa locuiesti. Accesul la bazele sportive si de recreere ale Brasovului este asigurat de firma", a adaugat Artenie.

Aplicatia Route 66 Mobile 2005 a primit un important premiu international: "Best Retail Vision 2004" la sectiunea "Best New Technology".

Odata instalata, aplicatia transforma telefonul intr-un sistem de navigatie portabil, asemanator celor instalate pe automobile, ce permite un grad de detaliere pana la nivelul numerelor de casa.

Pana in prezent 4,3 milioane de drumuri din Europa Occidentala si peste 54 milioane de numere de case sunt cuprinse in hartile realizate de aceasta firma.

Varianta pentru Romania va oferi, similar celor disponibile pentru Europa de Vest, instructiuni de conducere vocale si pe ecran atat in limba romana, cat si in alte 15 limbi straine.

Pe langa functia de orientare, aplicatia va putea fi utilizata si pentru a face o rezervare la restaurant sau la hotel, pe harta fiind afisate, detaliat, punctele de interes din apropiere (hoteluri, benzinarii, muzee etc). Pe harta mai sunt afisate peste 700.000 de puncte de interes (hoteluri, restaurante, benzinarii etc).

Aplicatia mai ofera posibilitatea de a primi informatii despre trafic (ambuteiaje, lucrari sau blocaje ale drumurilor etc) in timp real. Datele geografice sunt identice cu cele instalate pe sistemele de navigatie ale autoturismelor de lux si au acelasi grad de detaliere. Provin, practic, de la aceiasi furnizori.

Dar ROUTE 66 Mobile 2005 este un produs care se adreseaza publicului larg si care costa de zece ori mai putin.

Utilizarea Route 66 Mobile 2005 este gratuita, nu presupune nici un fel de costuri catre operatorii de telefonie mobila.

Numele firmei provine de la celebra ROUTE 66 din SUA - autostrada Chicago - Los Angeles. ROUTE 66 numara in prezent 65 de angajati divizati in 6 departamente. Este prima firma din lume care a realizat un sistem complet si independent de navigatie pentru telefoanele mobile de ultima generatie (de exemplu Nokia 6600, Siemens SX1 si Sony Ericsson P910) conectate la un receptor GPS Bluetooth.

Profesionalismul echipei si calitatea produselor au dus la incheierea unor parteneriate strategice cu firme de prestigiu, cum ar fi Nokia, Sony Ericsson sau Hewlett-Packard.

Rezultatele vorbesc de la sine si se reflecta in premiile obtinute in Europa si SUA, printre care aBest Retail Vision 2004a la sectiunea "Best New Technology" pentru produsul "ROUTE 66 Mobile 2005". Pe langa Europa Occidentala, Statele Unite, Romania, firma va dezvolta aplicatiile sale si pentru China.