La inceput de sezon teatral, Teatrul National "I.L. Caragiale" din Bucuresti vine cu o oferta in care noile proiecte incearca sa contracareze recuzita destul de prafuita a stagiunilor mostenite de la vechea echipa pastorita de Dinu Sararu.

Primul dintre spectacolele care vor putea fi vizionate este cel cu piesa "Inima de caine", o dramatizare de si in regia lui Yuri Kordonski, dupa nuvela omonima a lui Mihail Bulgakov.

Cu doar trei zile inainte de avanpremiera, regizorul marturiseste ca spectacolul i-a dat multe batai de cap, date fiind dificultatile adaptarii pentru scena a unui text literar "plin de simboluri si cu o estetica foarte complicata". Urmeaza, la cateva zile, premiera la "Gandirea" de Leonid Andreev, in regia lui Felix Alexa.

Acesta va lucra cu George Banu in proiectul "Tandem", care se va desfasura anul viitor, cu prilejul anului international al francofoniei, gazduit de Romania. Ambele spectacole se vor juca in Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti.

La Sala Atelier, preferata de regizori, dupa cum declara directorul institutiei, Ion Caramitru, se vor monta premierele cu "Dulcea pasare a tineretii" de Tennessee Williams, in regia lui Tudor Marascu, si "Idolul si Ion Anapoda" de G.M. Zamfirescu, in regia lui Ion Cojar.

Intre proiectele viitoarei stagiuni se numara "Menajeria de sticla", in regia Catalinei Buzoianu, "Viata e vis", de Calderon de la Barca, un text de teatru dificil si extrem de putin jucat, aventura la care se va inhama regizorul Mihai Maniutiu, "A patra sora" de Janusz Glawatski, in regia lui Alexandru Colpaci, un regizor care a montat cu succes pe scena Nationalului de la Targu-Mures.

Alexandru Tocilescu are in proiect doua piese, "Cyrano de Bergerac" de E. Rostand si un text atribuit de curand lui Shakespeare, "Edward al III-lea". Un al proiect nou al TNB vizeaza revigorarea dramaturgiei romanesti, coordonat de regizoarea Sanda Manu.

Sub egida "Teatru Nou cu Piese vechi", se doreste readucerea in atentia publicului a unor texte mai putin sau deloc cunoscute ale primilor dramaturgi romani, printre care Iordache Golescu, Ion Heliade Radulescu sau C. Facca.

Textele vor fi oferite unor tineri regizori, de la care se asteapta sa se lase pe deplin sedusi de farmecul desuet al vremurilor apuse.