Premierul Calin Popescu Tariceanu a avertizat ca problemele cu care se confrunta Bulgaria, aflata in tandem in procesul de aderare la Uniunea Europeana, ar putea periclita serios sansele Romaniei. Sofia trebuie sa recupereze intarzierile acumulate, generate de probleme grave precum explozia crimei organizate si a coruptiei.

La acest ultim capitol, in contextul reformei justitiei, autoritatile din tara vecina par dispuse sa taie in carne vie, anuntand demiteri in masa in randurile magistratilor corupti, in timp ce, in Romania, CSM trage in continuare de timp.

Bulgaria, a declarat, ieri, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, se confrunta cu proliferarea crimei organizate, care "a atins un nivel inrgijorator", si a coruptiei, ceea ce genereaza riscul activarii clauzei de salvgardare, in conditiile in care tara vecina nu va putea recupera "o serie de intarzieri".

"Trebuie sa manifestam solidaritate fata de vecini, care inainte erau in fata noastra la indeplinirea angajamentelor, sa-i ajutam sa indeplineasca angajamentele, pentru a intra impreuna in UE", a spus Tariceanu, in contextul in care decizia aderarii la UE va fi comuna pentru Romania si Bulgaria.

El a apreciat, totodata, ca Raportul de tara al Comisiei Europene, din luna octombrie, va fi preponderent pozitiv. Cu toate acestea, decizia finala privind amanarea aderarii prin introducerea clauzei de salvgardare urmeaza sa fie adoptata in luna aprilie a anului viitor.

Ca raspuns la aprecierile lui Calin Popescu Tariceanu (foto), ministrul bulgar al Justitiei, Gheorghi Petkanov a anuntat: "Vom face tot ne sta in putinta in putinul timp care ne-a mai ramas". Autoritatile bulgare intentioneaza sa demita 900 de judecatori de instructie, in cadrul reformei din domeniul judiciar, ceruta de Uniunea Europeana in vederea aderarii in 2007.

Petkanov a anuntat ca judecatorii de instructie, procurorii si judecatorii sunt acuzati ca au primit mita pentru a amana procese si a evita condamnarea unor membri ai retelelor de crima organizata.

Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, i-a avertizat, saptamana trecuta, pe observatorii bulgari din Parlamentul European ca raportul va critica esecul Bulgariei in implementarea reformelor judiciare si combaterea crimei organizate.

Raportul va semnala intr-adevar daca Bulgaria si Romania se afla pe drumul cel bun pentru aderarea in ianuarie 2007 sau daca vor mai astepta un an, in vederea aprofundarii reformelor. Cele doua tari spera sa adere la UE la 1 ianuarie 2007, insa in cazul nerespectarii unor termene-limita UE poate activa clauza de salvgardare, care va amana cu un an integrarea.

La Bucuresti, procurorul Daniel Morar a invocat periclitarea integrarii Romaniei in UE ca motiv pentru discutarea in regim de urgenta a cererilor de revocare a 11 procurori anticoruptie. Presedintele CSM, Dan Lupascu, a criticat faptul ca celor 11 nu li s-a comunicat ca vor fi revocati din functii inainte ca informatia sa fie publicata in mass-media. "Nu este normal sa se afle din presa.

Aceasta procedura de revocare, care este extrem de dura, ramane la mapa profesionala, ca ai plecat din magistratura din motive imputabile si de aici sunt mai multe consecinte, inclusiv sub aspect patrimonial, lasand la o parte faptul ca daca vrei sa revii in magistratura nu o vei mai putea face niciodata", a declarat Lupascu.

El a sustinut ca trebuie sa dai posibilitatea magistratului sa se apere, "sa ia cunostinta de ceea ce i se pune in carca, de ceea ce i se invoca in acuzare".

"Noi am primit aceasta solicitare de la procurorul general al PNA saptamana trecuta. Initial am fixat termen s-o luam in discutie peste o saptamana, dupa care am primit o adresa foarte categorica, in sensul ca punem in pericol integrarea in Uniunea Europeana si ca, in felul acesta, trebuie sa transam cat mai repede aceasta chestiune", a mai afirmat Lupascu.

Seful CSM a aratat ca, pe fondul celor intamplate, se poate spune ca "s-a cazut din sezonul telearestarilor, in sezonul telereformei". "Cu indemnuri de genul 'Faceti rechizitorii, ca sa dovediti ca sunteti eficienti!', in opinia mea nu rezolvam problemele reale ale justitiei", a spus Lupascu.

Frattini crede ca nu trebuie sa ne panicam

Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a declarat ca tara noastra si Bulgaria au timp pentru pregatirea aderarii la UE, in 2007, chiar daca in rapoartele de tara vor fi incluse si critici.

El a specificat faptul ca aceste critici se refera la unele intarzieri in unele domenii sau reforme care nu au fost aplicate la timp.

Spre deosebire de Bulgaria, reformele in domeniul Justitiei, initiate de ministrul Monica Macovei, arata ca Romania se afla pe drumul cel bun, a precizat comisarul european, care a insistat in aplicarea fara intarziere a legilor si a colaborarii CSM in implementarea reformei.

Frattini a subliniat, insa, ca rapoartele nu isi propun sa critice, ci sa ajute Bulgaria si Romania sa isi rezolve problemele.

Cele doua tari spera sa adere la UE la 1 ianuarie 2007, insa in cazul nerespectarii unor termene-limita UE poate activa clauza de salvgardare, care va amana cu un an integrarea.