Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a intalnit ieri la Londra, cu premierul britanic, Tony Blair, in cadrul negocierilor dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa.

Cei doi lideri (Marea Britanie este presedinta in exercitiu a UE) au discutat intregul spectru al relatiilor bilaterale, cu mentiunea ca accentul a cazut pe relatiile economice, pe problemele energetice si pe cooperarea anti-terorista. Printre subiectele propuse de Blair s-a aflat si incalzirea globala, subiect la moda in UE.

Putin a ajuns ieri in jurul orei locale 11:00 la Lancaster House, un complex de conferinte administrat de guvernul britanic, locul de desfasurare al summitului Rusia-UE. El a fost intampinat de Blair, de Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene si de Javier Solana, Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa al UE.

O sursa din Ministerul britanic de Externe a declarat pentru o agentie de stiri rusa ca principalul scop al summitului este realizarea unui nou tip de relatii intre Rusia si UE. Unul dintre cele mai fierbinti subiecte, acceptat cu greu de oficialii rusi, a fost situatia din Caucazul de Nord.

"La fiecare intalnire UE-Rusia, oficialii occidentali s-au oferit sa medieze in conflictul cecen, ceea ce este absolut inacceptabil pentru noi", a declarat o sursa din MAE rus pentru Ria Novosti.

In ceea ce priveste situatia din Cecenia, Moscova nu accepta decat discutii legate de ajutorul umanitar oferit populatiei de catre europeni si de asistenta in vederea reconstructiei zonei distruse de razboi. Oficialii rusi au ridicat la randul lor problema minoritatii ruse din statele baltice, sperand in medierea oficialilor europeni.

Moscova se afla intr-un adevarat impas diplomatic in relatia cu statele baltice. Acestea au introdus recent noi reglementari care, in opinia rusilor, complica traficul de pasageri. De altfel, Moscova acuza in mod repetat Letonia si Estonia ca duc o politica discriminatorie fata de minoritarii rusii.

Ofensiva diplomatica a Moscovei se va canaliza asupra convingerii partenerului european de necesitatea acceptarii Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului, dupa ce pana acum organizatia europeana a fost principalul opozant al acestei idei.

Lancaster Hall nu a fost ales la intamplare de catre oficialii britanici. Acolo, Winston Churchill a dat un bachet cu ocazia incoronarii reginei Elisabeta a II-a, in 1953. Cladirea a mai gazduit conferinta Canalului de Suez, in 1956, dar si o reuniune mondiala, in 1997, cu privire la aurul confiscat de nazisti.

Tot acolo, in urma cu cateva saptamani, au avut loc reuniunile la nivel de experti ale statelor participante la summitul G8 de la Gleneagles.