Prezenti marti seara la Palatul Cotroceni reprezentantii partidelor parlamentare au avut opinii diferite pe tema supusa consultarilor de Traian Basescu: parlament monocameral si vot uninominal.

Presedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat ca din punctul de vedere al PC, e necesara o revizuire a constitutiei si a propus formarea unei comisii constituante care sa lucreze pana in noiembrie anul viitor la noul proiect. In noul proiect se va putea prevedea parlament unicameral, vot uninominal si statutul europarlamentarului roman, in vederea aderarii la UE la 1 ianuarie 2007.

Conservatorii au sustinut la Cotroceni vot uninominal, legat de parlamentul unicameral.

Reprezentantii grupului minoritatilor nationale, au sustinut mentinerea parlamentului bicameral. Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilora declarat ca un parlament bicameral este util in acest moment si de asemenea modalitatea de alegere trebuie facuta in asa fel incat sa reprezinte cel mai bine vointa alegatorilor.

Varujan Pambuccian s-a pronuntat insa transant impotriva alegerii parlamentarilor prin vot uninominal considerand ca se abate de la vointa electoratului.

UDMR a reiterat optiunea sa pentru un parlament bicameral, cele doua camere avand insa atributii complet diferite. Marko Bela, liderul UDMR este de acord ca se impune o reforma a parlamentului, dar sustine mentinerea sistemului bicameral intr-o forma imbunatatita. In timp ce suntem pentru o reforma a actualului sistem bicameral, nu suntem pentru o reforma a sistemului electoral.

Reprezentantii Partidului Democrat, fostii colegi de partid ai presedintelui Basescu, au recunoscut ca au pareri comune cu seful statului. Adriean Videanu a declarat ca PD o reforma reala a sistemului parlamentar din Romania printr-un vot unicameral, redus ca numar, si de asemenea, votul uninominal.

Liberalii s-au intalnit cu seful statului in urma cu doua saptamani. Dupa consultari reprezentantii PNL au declarat ca doresc introducerea votului uninominal nu sunt de acord cu reformarea din temelii a legislativului.

PRM si PSD nu s-au prezentat la consultarile de marti seara. Ei si-au motivat absenta de la discutiile cu presedintele Basescu catalogandu-le drept inutile. In plus, social-democratii sunt suparati pe presedintele Basescu dupa ce acesta a afirmat vineri, la Craiova, ca PSD duce o campania prin care incearca amanarea aderarii Romaniei la UE.