Partidele parlamentare care au participat, marti, la consultarile initiate de presedintele Traian Basescu si-au pastrat si dupa aceste discutii opiniile anterioare referitoare la parlamentul unicameral si votul uninominal. Inaintea convorbirilor oficiale, presedintele a avut o discutie intre patru ochi cu fosta "solutie imorala" Dan Voiculescu.

Delegatia Partidului Democrat - care a marturisit ca nu a avut nici o divergenta cu presedintele - a sustinut parlament unicameral si un sistem mixt de vot, adica o combinatie intre alegerea pe liste si votul uninominal.

Atmosfera prieteneasca dintre seful statului si delegatia PD s-a simtit din plin. La un moment dat, Traian Basescu a intrebat daca "asta e in America". Ulterior s-a aflat ca "asta" era presedintele PD, Emil Boc.

UDMR si minoritatile s-au pronuntat, in linii mari, pentru mentinerea sistemului actual. Conservatorii lui Dan Voiculescu au fost singurii care au preferat o schimbare radicala, respectiv parlament unicameral si vot uninominal.

Singura surpriza a acestor consultari a fost dialogul neasteptat de cordial intre Basescu si delegatia Partidului Conservator. "A fost cooperant", a definit un membru al delegatiei PC atitudinea lui Basescu.

Aceasta rasturnare de situatie apare dupa ce, in ianuarie, presedintele Romaniei a sustinut ca prezenta conservatorilor in guvern reprezinta "o solutie imorala".

Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a spus, dupa discutiile cu Basescu, ca, in politica, nu ar trebui sa existe dusmani sau prieteni, ci doar "formule ca noi, clasa politica, sa ne facem datoria fata de electorat".

Conservatorii au propus constituirea unei Comisii Constitutionale, idee agreata de presedintele Basescu. PSD si PRM au lipsit de la consultarile initiate de presedintele Romaniei.