Bulgaria a intrat in criza de timp in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar, esentiala pentru integrarea in UE, iar Parlamentul de la Sofia intarzie in continuare adoptarea noului Cod Penal, comenteaza Reuters.

Analistii se asteapta, din aceasta cauza, la un raport mai critic al Comisiei Europene pentru Bulgaria decat pentru Romania, pe 25 octombrie. Noul guvern socialist de la Sofia a promis ca va recupera intarzierile in aplicarea reformei, provocate de criza politica prelungita de la Sofia dupa alegerile legislative din iunie.

Totusi, Parlamentul nu a reusit sa adopte noul Cod Penal la sfarsitul lunii septembrie si exista temeri ca va rata si pe 8 octombrie.

"Speram ca parlamentul va adopta noul Cod de procedura penala la sfarsitul saptamanii viitoare", a declarat Ianaki Stoilov, seful Comisiei judiciare a Camerei.

Chiar daca parlamentul adopta legea inainte de 25 octombrie, Sofia mai are de rezolvat chestiuni tehnice legate de traducerea documentului si transmiterea lui Comisiei Europene, ceea ce inseamna ca este foarte probabil ca acesta sa nu fie luat in considerare la redactarea raportului de tara.

"Daca legea ar fi fost adoptata la 15 septembrie, era timp suficient pentru traducere si expediere", a delcarat Meglena Kuneva, ministrul bulgar pentru Afaceri europene.

In acelasi timp, este tot mai probabil ca Romania sa obtina, in premiera, un raport favorabil din partea Bruxelles-ului. "Este clar progresul Romaniei in ultimele 12 luni, lucru care se va reflecta in raport", a spus un diplomat occidental, citat de Reuters.