Presedintele comisiei SRI, Radu Stroe, a recunoscut ieri ca exista un grup de lucru care pregateste un pachet de legi, la care participa si SRI si si-a exprimat nemultumirea ca el si comisia nu sunt informati pe acest subiect.

La intrebarea despre subordonarea comunitatii de informatii, Stroe a declarat: "Personal ma abtin de la aceasta chestiune. N-am vorbit in subordinea cui sa fie comunitatea de informatii. Cred ca nu trebuie sa fie la puterea judecatoreasca sau la cea parlamentara, care oricum controleaza serviciile, ci la cea executiva, care e si Guvernul si Cotroceniul".

Deputatul PSD Ion Stan a spus ca grupul care lucreaza la un nou pachet legislativ referitor la siguranta nationala e constituit la CSAT, cu reprezentanti din toate structurile din sistemul de siguranta nationala, dar fara nici o participare din partea Parlamentului. Potrivit deputatului, de la SRI participa un director adjunct si un sef de unitate centrala.

El a mai spus ca grupul e condus de consilierul prezidential Claudiu Saftoiu si ca pana in 15 octombrie trebuie sa elaboreze legea privind comunitatea de informatii, legile de organizare a structurilor informative operative din sistemul sigurantei nationale, statutul persoanelor care activeaza in cadrul serviciilor si alte legi ale sigurantei nationale.

Dupa ce acest set de acte normative va fi prezentat la CSAT, a continuat Stan, urmeaza decizia daca el va fi trecut prin Parlament sub forma unor legi ale guvernului sau daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe acest pachet.

"Comunitatea de informatii trebuie sa se afle in curtea CSAT. Sefia poate s-o aiba si primul-ministru ca vicepresedinte al CSAT", a sustinut Stan pozitia PSD.