Mai bine friptura decat mamaliga. Mai bine un ou decat o prajitura. Acestea sunt preferintele culinare ale romanilor rezultate din ultima statistica a Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Potrivit acesteia, romanii au consumat cantitati mai mari de lapte, carne si oua, in prima jumatate a anului 2005 fata de perioada similara din 2004. In schimb, in aceeasi perioada a scazut consumul la produsele din faina de grau, secara si malai.

Potrivit reprezentantilor MAPDR cresterile sunt mai degraba simbolice si sunt determinate, in parte de faptul ca populatia a castigat mai bine.

Astfel, la carne si produse din carne (porc, pui, vita, oaie) consumul mediu in Romania a fost in prima jumatate a anului de 24,1 kg/locuitor, in crestere cu aproximativ 10 la suta fata de perioada similara din 2004, dar mult sub media inregistrata in tarile europene. "Daca romanii ar avea mai multi bani, ar consuma si ei mai multa carne deoarece aceasta este traditia.

Nu suntem o natie vegetariana. Problema nu este ca romanii mananca mai mult ca anul trecut, ci ca nu consuma suficiente produse de acest fel, comparativ cu vesticii. In tari precum Franta, Germania sau Anglia consumul de carne se situaza undeva intre 60 si 100 de kg/locuitor pe an", a declarat George Predila, presedinte al Uniunii Nationale a Producatorilor Agricoli (UNPA).

Potrivit aceleiasi statistici, consumul de lapte si produse din lapte a fost in aceeasi perioada, de 117,3 litri/locuitor, inregistrand o crestere cu 1,6%, (1,9 litri mai mult). Si consumul de oua a crescut, informeaza Ministerul Agriculturii, de la 147 de bucati in prima jumatate a anului trecut, la 157,5 buc/locuitor in acest an.

La zahar si produse din zahar consumul a fost in perioada mentionata de 12,9 kg/locuitor, cu doar o suta de grame mai mare decat in perioada similara din 2004, iar la ulei comestibil s-a inregistrat o crestere cu opt la suta, de la 5 litri la 5,4 litri in primul semestru al anului.

Aceeasi statistica arata ca, romanii au consumat mai putina faina de grau si secara, inregistrandu-se astfel o scadere cu 5,2 kg fata de anul trecut la aceste produse, de la 52,2 kg/locuitor in 2004 la 47 kg/locuitor in 2005.

Scaderi ale consumului au fost si la unt, margarina, malai, orez, un consum constant cu cel din 2004 mentinandu-se la conserve de legume si fructe, ciuperci si tomate. Produsele agroalimentare consumate au provenit atat din productia interna cat si din import.

Carnea si produsele din carne au provenit in proportie de 31,7% din import, cu precadere carnea de porc 40% si de pasare 33%. Zaharul si produsele din zahar au provenit din import in proportie de 23%, untul 40,3 la suta, dar si conservele de legume 60,7 la suta.

Orientarea preferintelor consumatorilor catre produsele alimentare indigene este explicata de reprezentantii patronatelor de profil prin increderea pe care o au acestia in piata interna. "Cand cumperi o bucata de carne din import te gandesti ca poate a mai stat ceva vreme prin camerele frigorifice pana sa ajunga pe piata si cumperi daca poti un produs proaspat", a conchis Predila.

La stabilirea consumului s-a luat in considerare productia interna, precum si importul si exportul principalelor produse alimentare.

Raportarea s-a facut la o populatie de 21,7 milioane locuitori, din care 11,6 milioane locuitori din mediul urban si 10,1 milioane locuitori din cel rural.