In afara de Apa Nova, edilii Capitalei mai au o slabiciune contractuala: Dalli. O semnatura a viceprimarului Murgeanu a prelungit pina in 2010 monopolul parcarilor detinut de aceasta firma.

Dalli a cistigat parcarile din Bucuresti in urma licitatiei organizate de primarie in 1995. Ea a fost aleasa pe baza procentului mare oferit municipalitatii, ca redeventa din incasari, respectiv 55%.

Desi contractul a fost incheiat pe cinci ani, el a fost prelungit succesiv, fara alte licitatii, de Victor Ciorbea, Viorel Lis, Traian Basescu si, in februarie 2005, de viceprimarul Razvan Murgeanu, cind era interimar.

Viorel Lis este vinovatul de servciu al Capitalei

„Lis a obtinut o hotarire de consiliu prin care primarul era imputernicit sa prelungeasca de fiecare data contractul, asa ca pe baza aia am prelungit toti ulterior’’, motiveaza Murgeanu. Pe lista prietenilor de la primarie, Dalli a mai adaugat numele primarului Adriean Videanu, care nu vede nimic imoral in prelungirea contractului, „daca asa au convenit partile’’.

Videanu zice ca Dalli ar iesi chiar in pierdere, dupa ce da mai mult de jumatate din incasari primariei.

Gropile trebuie astupate de primarie

„Daca eram in locul lui Dalli, eu nu faceam afacerea asta. Da la primarie 55% din incasari!’’, s-a extaziat Videanu in fata marinimiei Dalli.

Investitiile minime facute de Dalli in afacere au ajutat-o insa sa cistige miliarde de lei de-a lungul celor zece ani de cind exploateaza parcarile din Bucuresti si „sa fie pe locul I in topul firmelor din sectorul 2, in ultimii doi ani’’, se lauda Radu Jianu, administratorul Dalli.

Practic, in primii ani ai afacerii, Dalli a tras citeva linii de vopsea pe asfaltul primariei, luind de cele mai multe ori cite o banda de circulatie din si asa ingustele bulevarde centrale, a angajat citiva incasatori si a perceput tarifele de parcare, ceva mai mari decit le avea primaria inainte de a externaliza acest serviciu.

Raspunderea Dalli pentru administrarea parcarilor se opreste aici, primaria fiind aceea care ar trebui sa repare gropile din parcari sau sa dea zapada, pe motiv ca „strada e a primariei, iar exploatarea e a firmei", apreciaza seful directiei de investitii din Primaria Capitalei, Gheorghe Udriste.

Sotul blondei de la Cotroceni a fost actionar

Printre actionarii firmei Dalli, infiintata in 1994, s-a numarat, pina in iulie 2005 si Dorin Cocos, sotul consilierei prezidentiale Elena Udrea.

Desi el s-a retras din firma, ca urmare a incompatibilitatii cu functia detinuta de sotie, umbra lui pare sa fie prezenta inca in memoria celor de la primarie, atit Murgeanu, cit si Videanu scapind involuntar numele Cocos atunci cind sint intrebati de afacerea Dalli.

„Acum o saptamina am aflat ca nu mai e Cocos actionar, cind l-am sunat sa-l rog sa ne puna la dispozitie o parcare pentru Festivalul Enescu", recunoaste Murgeanu. „I-am scris domnului Cocos sa-l instiintez ca vrem sa desfiintam toate parcarile de la sol", a pronuntat si Videanu numele fostului actionar, intr-o discutie neoficiala.

El a retractat ulterior afirmatia, spunind ca nu a vorbit niciodata cu Cocos. Fostul partener al acestuia, Radu Jianu, ii continua acum afacerea cu parcarile, obtinind un profit pe care… „nu-l stim pe de rost, dar va pot spune cit dam la primarie".