Potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal, dezbatut cu doua zile in urma, de la data de 1 ianuarie 2006, intra in vigoare impozitul de 16% pe castigul din tranzactiile cu actiuni. Modul efectiv de impozitare a trecut, in dezbateri, prin mai multe etape.

Astfel, au fost abordate, pe rand, impozitarea castigului pe tranzactie, apoi varianta pro-rata temporis si, in ultima instanta, varianta, considerata si cea mai buna comparativ cu celelalte solutii, prin care urmeaza sa se determine periodic profitul net aferent portofoliului.

"Castigurile din tranzactiile cu actiuni vor fi impozitate cu 16%, printr-o analiza trimestriala a rezultatelor pe intregul portofoliu al fiecarui investitor", a declarat, marti, ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu. Acesta este un lucru cert.

Deocamdata, actorii pietei de capital nu stiu daca impozitul de 16% este generalizat sau daca va fi diferentiat in functie de perioada de detinere a titlurilor.

16% pentru investitorii pe termen lung - masura extrema

Daca initial era avuta in vedere o impozitare cu 16% pentru titlurile achizitionate dupa 1 ianuarie 2006 si instrainate in mai putin de un an, executivul s-a razgandit si a luat in calcul aceasta cota de impozitare nu doar de la speculatori, ci si de la investitorii care vizeaza un orizont investitional mai mare de un an.

"Aceasta este o masura absolut extrema, pentru ca nu consider ca va aduce un mare castig la bugetul de stat", ne-a declarat reprezentantul Comisiei pentru piata de capital din Camera Deputatilor, Gratiela Iordache.

Domnia sa apreciaza ca, asa cum Ministerul de Finante a renuntat la impozitarea salariilor din IT, este posibila si o intelegere pentru piata de capital, mai ales ca o astfel de masura ar descuraja investitiile pe termen lung.

Mentionam ca, pana in momentul de fata, castigurile obtinute din tranzactionarea pe piata de capital a titlurilor detinute pe o perioada mai mare de un an erau impozitate cu 1%, fara sa se tina cont de data achizitionarii acestora.

Impozitul pe portofoliu - varianta logica

Ministrul finantelor a fost insa convins de reprezentantii investitorilor ca impozitarea sa aiba in vedere rezultatul pe intregul portofoliu al unui jucator. El a explicat ca, in prima faza, analiza portofoliului se va face trimestrial, iar dupa perfectarea mecanismului se va trece la un calcul lunar al profitabilitatii.

"Aceasta nu este doar formula cea mai buna, dar si cea mai logica, pentru ca, in acest mod, sunt luate in calcul si pierderile, nu doar castigurile", a precizat Gratiela Iordache. Impozitarea cu 16% pe portofoliu presupune ca, la sfarsitul unei perioade, se cumuleaza toate tranzactiile, profiturile si pierderile si se impoziteaza o singura data, ca in cazul unui bilant contabil.

Pana in prezent, profiturile si pierderile erau impozitate separat, nu se puteau cumula. Impozitarea cu 1% a fiecarei tranzactii va continua pana la sfarsitul anului, cand urmeaza sa se faca regularizarea.