Un comunicat al Comisiei Europene, citat de "The Financial Times", propune "o noua abordare a politiciiin domeniul industriei", concept ce respinge orice fel de interventie guvernamentala si se concentreaza, mai ales, asupra climatului in care-si desfasoara activitatea intreprinderile europene confruntate cu efectele globalizarii.

Potrivit noului concept, rolul principal al politicii industriale este acela de a furniza conditiile adecvate dezvoltarii intreprinderii si procesului de innoire, astfel incat UE sa devina un loc atractiv pentru investitii industriale si crearea de locuri de munca.

Noul concept de politica industriala a fost elaborat de un colectiv condus de Guenter Verheugen, comisarul european pentru industrie si intreprinderi, preocupat de importanta sectorului productiv, dar si de nelinistea provocata de delocalizarile unitatilor de productie.

Documentul subliniaza ca industria furnizeaza o cincime din productia totala a UE, foloseste forta de munca a circa 34 milioane de persoane si primeste peste 80 la suta din cheltuielile Uniunii pentru cercetare-dezvoltare.

Ea asigura trei sferturi din exportul UE si ramane baza activitatii de servicii. Grupul condus de Verheugen a avut la baza studii temeinice privind competitivitatea a 27 sectoare din industrie si constructii.

Ele atrag atentia ca pesimismul exprimat in Europa privind viitorul industriei nu este total justificat, intrucat "majoritatea sectoarelor industriale din UE au avut performante bune comparativ cu cele ale altor economii industrializate".

Problema care se pune este aceea ca "structura industriala europeana nu se afla in pozitia ideala pentru a face fata procesului de globalizare", competitivitatii la nivel international.