Traian Basescu spune ca Adrian Nastase este pe lista coruptilor. Poate ca vorbea de rabojul sau personal ori despre vreo lista preluata din presa. Justitia inca nu l-a condamnat, ba, mai mult decat atat, nici nu l-a cercetat pe Adrian Nastase pentru vreo fapta de coruptie.

In perceptia romanilor, PSD si liderii proeminenti ai partidului raman asimilati coruptiei. Numai ca, intr-o societate democratica, a vorbi sau a scrie despre ilegalitatile comise de Adrian Nastase, spre exemplu, nu este suficient. Nu suntem in Evul Mediu, unde judecata se consuma in spatiul public.

Cuvintele sefului statului nu produc consecinte juridice, iar demonstratia ca fostul premier este corupt nu intra in atributile lui. Asupra adevarurilor de acest gen se pronunta exclusiv instanta.

Vointa politica de a lupta impotriva coruptiei, asumata de Traian Basescu si de Alianta in discursul electoral, a ramas deocamdata la acest nivel.

La noua luni de la preluarea puterii, in ciuda angajamentului luat de premierul Calin Popescu-Tariceanu ca deconturile fostei guvernari vor fi trimise justitiei, nici un minister - cu exceptia notabila a celui al Agriculturii - nu a facut publice neregulile din contracte sau din contabilitate.

Nici procurorul general Botos nu-si poate trece in cont decat esecuri (vezi cazul Dinu Patriciu sau rezultatele anchetei interne in cazul Ion Alexandru Tiriac) sau minusuri. Dezvaluirile presei referitoare la Serban Mihailescu, Miron Mitrea sau Dan Ioan Popescu au ramas doar in constiinta publica.

La fel si dosarul „Agricultura" care continea inclusiv numele fostului ministru Ilie Sarbu, s-a intelenit probabil undeva prin Parchetul General.

Faptul ca Parchetul nu vrea sau nu poate sa se atinga de persoanele sus-numite, ori ca guvernantii Aliantei pastreaza dosarele cabinetului Nastase in seifurile de la Palatul Victoria, in virtutea unor complicitati numai de ei stiute, nu va fi decat in favoarea PSD si in detrimentul puterii.

Europa nu mai are rabdare: dupa ce a sustinut pachetul de legi privind reforma in justitie, se intreaba unde sunt marii corupti. Cat despre opinia publica, s-a cam plictisit de discursuri anticoruptie si promisiuni neimplinite.

Doua sunt riscurile la care se expune Traian Basescu acuzand PSD de coruptie. Primul este ca va fi perceput ca un presedinte fara putere, care foloseste retorica anticoruptie ca alibi pentru ineficienta si slabiciunea institutiilor ori ca un puritan fundamentalist intr-ale moravurilor politice.

Al doilea, care decurge din primul, este ca PSD va iesi in campania din 2008 inocentizat, potrivit proverbului hotul neprins e negustor cinstit.