Perspectivele bancilor romanesti sunt pozitive, ca urmare a imbunatatirii conditiilor pietei de profil, impulsionata de cresterea economica si aportul de experienta al actionarilor straini, se arata intr-o analiza a agentiei de rating Fitch.

„Actionarii straini au realizat o serie de proiecte de restructurare, ceea ce a contribuit la imbunatatirea ofertei bancilor si a reglementarilor referitoare la administrarea riscurilor", a afirmat Tim Beck, analist la Fitch. In ceea ce priveste mediul economic romanesc, Fitch considera ca evolutia acestuia a contribuit semnificativ la imbunatatirea conditiilor din sectorul bancar.

Analistii britanici estimeaza ca avansul Produsului Intern Brut va fi, in acest an, de 5,8% si de 5% pentru 2006, comparativ cu 8,3%, consemnat in 2004. De asemenea, economistii preconizeaza ca inflatia pentru 2005 va fi de 9,2%, dar atrag atentia asupra existentei unor factori care ar putea duce la amanarea integrarii in UE cu un an.

Potrivit raportului Fitch, circa 55% din activele sectorului bancar sunt controlate in prezent de investitori straini, urmand ca dupa privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) si a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), programata pentru prima jumatate a anului viitor, procentajul sa ajunga la 90%, unul dintre cele mai ridicate din Europa.

„Piata are perspective atractive si bancile straine doresc sa castige o parte din ea", a adaugat Beck.

Dupa finalizarea privatizarii, precum si a fuziunii dintre HVB-Romania, Banca Tiriac si, probabil, UniCredit Romania, concurenta din sectorul bancar se va intensifica, ceea ce, alaturi de nivelul scazut al dobanzilor, ar putea determina reducerea ritmului de crestere a profiturilor institutiilor de credit.