Pe fondul unor evolutii mixte in sectoarele de activitate, salariul mediu net a crescut, in luna august, cu 0,5%, ajungand la 734 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In luna iulie, cresterea salariului mediu fusese mai evidenta, de 1,2%.

Cele mai mari salarii au ramas cele din domeniul intermedierilor financiare, cu un castig net de 2.382 lei, in urcare cu 11,6% fata de luna precedenta, datorita acordarii de prime din profitul net. O crestere a salariului mediu net s-a inregistrat si in cazul activitatilor de asigurari, cu 3,1%, acesta ajungand in august la 1.455 lei.

In industrie, salariile au urcat cu 1,2%, in contextul avansului de 6% in industria metalurgica si industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, 5,5% la fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, 3,7% la productia de mobilier si alte activitati industriale si constructii, 3,5% la transporturi pe apa, 2,8% la transporturi aeriene si 1,5% la comert.

Diminuari ale salariului net au fost consemnate in industria mijloacelor de transport rutier - 7,3%, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa - 3,3%, posta si telecomunicatii - 4,7%, invatamant - 3%, administratie publica - 2,9%, sanatate si asistenta sociala -1,2%, fabricarea produselor textile - 0,2%, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou - 6,9%, hoteluri si restaurante -1,5%, industria alimentara si a bauturilor -0,7%.

Potrivit INS, cresterile salariale medii nete din unele activitati economice au fost determinate pe de o parte de acordarea de prime si stimulente in luna curenta iar pe de alta parte de realizarea unei productii superioare fata de luna precedenta.

Diminuarile de salariu la alte activitati s-au datorat atat datorita acordarii primelor si orelor suplimentare, in luna precedenta cat si datorita nerealizarii unei productii mai mari comparativ cu luna precedenta.