Un grup restrans de banci mai acorda in acest moment credite pentru nevoi personale in valuta, dupa masurile severe luate recent de banca centrala. Raiffeisen Bank, una dintre cele mai mari banci din piata romaneasca, a admis ca nu mai poate da credite in valuta. "Am depasit plafonul impus de BNR si, pentru moment, nu mai putem acorda credite in valuta.

Analizam situatia si vom reevalua oferta de creditare", ne-a declarat Anca Hasegan, oficial al Raiffeisen.

O alta restrictie a bancii centrale impune bancilor sa dea credite in valuta doar persoanelor care sunt platite in moneda respectiva, insa in Romania toate platile se fac in lei, inclusiv salariile, chiar daca sunt negociate in euro.

"Oferim credite in euro, insa numai pentru persoanele care obtin venituri direct in moneda europeana, asa cum o cer noile norme ale BNR. Este cazul navigatorilor platiti in valuta", spune ofiterul de credite HVB, banca inca in largul ei in chestiunea restrictiei de fonduri.

Majoritatea bancilor au depasit deja limitele de capitaluri impuse de banca centrala in ceea ce priveste acordarea de credite in valuta si au inceput sa ofere credite in lei, reducand dobanzile.

BCR insa, care are inca o marja de manevra pentru creditarea in valuta, acorda imprumuturi in euro cu 15% dobanda. Cu mici exceptii, insa, dobanzile creditelor in lei raman prohibitive, costurile imprumuturilor in moneda nationala fiind mai mari decat cele in euro sau dolari.

Pentru a limita importurile si prin urmare cumparaturile de bunuri importate pe credit, BNR a decis ca imprumuturile in valuta sa nu fie acordate decat in limita unor fonduri ce reprezinta 300% din fondurile proprii ale bancilor.

BNR a luat masura fiind in cunostinta de cauza ca multe banci au depasit deja acest plafon. "Ne pare rau, insa incepand cu luna aceasta nu mai acordam credite in euro. Daca doriti, va putem acorda un credit in lei", spune ofiterul de credite al Raiffeisen.

Dobanda pentru creditul personal cu avans zero in euro este de 9,5%, in timp ce pentru lei a fost coborata saptamana trecuta de la 19%, la 17,5%. "Daca nu doriti credit in lei va puteti adresa altor banci care inca mai ofera credite in valuta. Din pacate, banca noastra si-a depasit nivelul aprobat de Banca Nationala", explica ofiterul Raiffeisen.

La HVB, nivelul creditelor "recomandat" de BNR a fost depasit de cateva ori, spun surse din piata. HVB a coborat, insa, dobanda pentru creditele in lei de la 9,57-10,95%- pana aproape de cea veche afisata pentru imprumuturile in euro- de 9,5%. BRD a introdus, totodata, incepand de ieri, un nou tip de dobanda- variabila- pentru creditul personal in lei cu valoare mare, de doar 9,5%.

"Oferim credite in euro, insa numai pentru persoanele care obtin venituri direct in euro, asa cum o cer noile norme ale BNR", spune ofiterul de credite HVB. "Este cazul navigatorilor platiti in valuta", raspunde ofiterul HVB, intrebat daca s-a lovit in practica de un astfel de caz in Romania.

BCR nu si-a depasit inca nivelul de creditare in valuta, insa dobanda pentru un credit personal cu avans zero, de circa 5.000 de euro, este de 15% la euro.

Alte banci, precum Banca Transilvania, au coborat nivelul dobanzilor la lei, insa cu doar 2-3 puncte procentuale (Transilvania ofera credite preponderent in lei, cu 13-14%, cel personal in euro cu 11% pornind de la sume de 5.000 de euro in sus).

Analistii asteapta ca dobanzile la creditele in lei sa le urmeze in jos pe cele afisate pana de curand la majoritatea bancilor, la imprumuturile in valuta. Pe o piata concurentiala, nu e posibil ca dobanzile in lei sa stea mult timp intre 10 si 17%. "E greu de supravietuit pe o piata cu 18%, unde altii opereaza cu 10%", spune analistul-sef al unei banci.

"Dupa scaderea dobanzilor de catre BNR si intrarea in vigoare a restrictiilor la creditul in valuta, cu siguranta vom asista la o tendinta de scadere a dobanzilor la creditele in lei si o usoara crestere a dobanzilor la creditele in valuta (prin cresterea costurilor bancare cauzate de majorarea necesarului de provizioane)", afirma Ionut Dumitru, analist al Raiffeisen Bank

"Creditarea in valuta va continua, dar intr-un ritm mult diminuat.

Masurile BNR se vor mentine atat timp cat este nevoie pentru a determina o schimbare a structurii creditului neguvernamental de la aproximativ 60% in valuta si 40% in lei in prezent la o structura cu ponderea cea mai importanta pentru creditul in lei, care sa corespunda si structurii economisirii din economie (in prezent aproximativ 60% in lei si 40% in valuta)", afirma analistul Raiffeisen.

Taisul concurential este tot mai ascutit, mai ales datorita bancilor care au lansat recent servicii de creditare a persoanelor fizice pe piata.

ABN Amro, de pilda, a dezvoltat de foarte putin timp astfel de servicii, nu si-a depasit nivelul capitalului dedicat imprumuturilor si ofera credite in euro, cu dobanda de 11,5%.

Bineinteles, la acestea se adauga comisioane- de acordare a creditului, de 3% , o prima de asigurare platita la soldul ramas lunar de achitat, de 0,102%, si un comision de retragere de numerar de 0,75% sau de transfer bancar- de 0,20% (minimum 20 de euro), ne spune ofiterul de credite al bancii ABN.

Pentru cei ce doresc credite in lei, conditiile ABN sunt identice cu cele de la imprumuturile de nevoi personale in euro.

"Exista unele banci care au decis sa mareasca fondurile proprii pentru a iesi din stramtoarea impusa de BNR. Este cazul unei banci grecesti", spune un bancher.

Luni, Alpha Bank Romania a anuntat ca isi va dubla fondurile proprii cu 126 de milioane de euro, pana la 240 de milioane de euro, prin majorarea capitalului cu 60 de milioane de euro si un imprumut de 60 de milioane de euro. Potrivit unui comunicat al Alpha, banca pregateste noi produse pentru activitatile de retail, cele mai importante fiind creditele pentru locuinta si cele de consum.

Vicepresedintele Alpha Bank, Radu Gratian Ghetea, a negat insa faptul ca majorarea de capital ar fi fost facuta special pentru a permite bancii sa-si mareasca portofoliul de imprumuturi in euro. "Este o coincidenta. Aveam aceasta majorare planificata de multa vreme, banii fiind necesari pentru dezvoltarea bancii", spune Ghetea.

El admite ca Alpha are insa resurse suficiente pentru a oferi credite in euro, dobanzile pot urca, insa pana la 17%. "La sase luni, in iunie, valoarea creditelor a atins 591 milioane de euro", ne-au declarat oficialii Alpha. Ei nu au mentionat care este proportia creditelor in euro, si care in lei.

Norocul libertatii de miscare intre creditele in lei sau valuta surade in mod special bancilor care abia acum lanseaza servicii de retail. De exemplu, OTP va lansa pentru prima oara servicii de creditare personala pe 17 octombrie. Reprezentantii bancii spun ca vor acorda si credite in euro.

Spre deosebire de OTP, la Bancpost sau CEC nu se mai acorda credite in euro, dobanda imprumuturilor in lei urcand pana la 15-16%, iar la Volksbank, unde de asemenea nu se mai acorda credite in euro, dobanda a scazut la creditele in lei pana la 9,9%- insa comisioanele ating 8% din suma acordata, conform informatiilor oferite de ofiterii de credite.