Basescu vrea sa injumatateasca Parlamentul. Sa-l taie in doua ca pe un vierme, ale carui jumatati, neexistand un sistem nervos central, pot s-o ia, covil-covil, care-ncotro.

Cum raspunde Parlamentul la amenintarea prezidentiala? Ca un vierme, gras si hulpav pana la amortirea instinctului de conservare: se umfla, dublandu-si bugetul propriu si personal pentru anul viitor.

Senatorii si deputatii vor salarii mai mari, mai multe femei de serviciu, mai multi servitori, jeepuri si limuzine, mobila si covoare noi, laptoape cat cuprinde.

Aceste toape cu laptoape vor sa-si plimbe mai mult timp prin strainatate hoiturile, tembelismul si base english cu care isi zapacesc omologii inainte sa dea fuga la cumparaturi. Vor sa faca si mai eficient Romania de ras pe banii poporului ei.

Economia romaneasca se va resimti in urma prapadului inundatiilor, iar Parlamentul se va nesimti. In fata unei asemenea nerusinari, e teribil de greu, pana si pentru un fanatic al democratiei ca sussemnatul, sa aperi ideea de parlament.

Adevarate valuri de ura urca din popor catre Casa Poporului. Parlamentul e cea mai detestata institutie a statului in afara partidelor politice.

Asta nu pare sa-i afecteze in vreun fel pe parlamentari, care ingroasa obrazul, fac urechea toaca si isi vad de treburi cand pensionarii le striga in fata: „De ce v-ati votat lefuri asa de mari cand eu traiesc cu 3 milioane de lei?".

La urma urmei, de ce au acesti domni privilegiul sa-si voteze bani cat au chef? Profesorii din tara asta, de pilda, aflati acum in greva, sau functionarii publici, care ameninta ca vor intra in greva, isi primesc salariile, atunci cand le primesc, potrivit bugetului hotarat de guvern.

De ce bugetul parlamentarilor, lefegii de stat si ei, nu e stabilit tot de guvern, daca bunul simt nu stie sa socoteasca?

Si totusi, parlamentarii nu sunt agenti parasutati sau invadatori extraterestri, sunt romani alesi de romani dintre romani. Unde intorci capul, alesii poporului sunt injurati de popor. Dar ei nu sunt altceva decat imaginea condensata a natiei.

Cati oare dintre simplii cetateni, odata ajunsi pe fotoliile din Casa Poporului, n-ar incepe sa se poarte aidoma celor pe care ii blesteama acum?

Un parlament redus la o singura Camera si ales prin vot uninominal n-ar face si mai pregnante naravurile care ii vin din poporul care l-a nascut? N-am putea, mai degraba, in loc de referendum, sa despartim direct poporul roman intr-o Camera rea si una buna si sa ne alegem uninominal concetatenii?

Inchei acest editorial, ca la emisiunea „Cap si pajura", cu niste literatura, parafrazandu-l pe unul dintre marii sociologi ai neamului romanesc, d. Nae Catavencu: Vax populi, vax dei – Cum e lumea, asa si dumnezeii.