Cate filme rusesti ati vazut in ultimii ani pe marile ecrane? Probabil nici unul. Daca inainte de 1990 cinematografia sovietica ne era cel putin la fel de accesibila precum cea autohtona, astazi foarte rar avem ocazia de a asculta in cinematografe limba lui Puskin.

Asa ca, zic eu, merita sa ne pierdem doua ore din viata vizionand un film rusesc, mai ales ca este vorba de o productie complet diferita de cele cu care ne-au obisnuit urmasii lui Eisenstein.

De cand exista omenirea, printre noi traiesc "Ceilalti": vampiri, vrajitori sau persoane care se pot transforma in animale; ei sunt soldati in eternul razboi dintre Bine si Rau. In 1342, Razboinicii Luminii au facut un armistitiu cu Razboinicii intunericului, angajandu-se sa-si respecte reciproc teritoriul si sa-i lase pe oameni in voia liberului arbitru.

In Moscova zilelor noastre, Anton Gorodetsky (Konstantin Khabensky), implicat fara voie in acest razboi subteran, este responsabil cu "Rondul de noapte" din partea Razboinicilor Luminii, verificand daca adversarii respecta intelegerea; un fel de "Constantin" slav, am putea spune.

Insa, atunci cand afla ca are un baiat si ca acesta ar putea fi Cel Ales, adica omul care va decide soarta lumii intregi (iata-l si pe "Neo"), lui Anton ii vine din ce in ce mai greu sa aleaga intre intuneric si lumina.

"Rondul de noapte" este un film fantastic cu note horror, ale carui clisee inevitabile (de la lupta dintre fortele Binelui si cele ale Raului, la motivul mesianic) sunt compensate de atmosfera terifianta, actiunea bine construita si efectele speciale excelente (cel putin pentru o cinematografie est-europeana).

Finalul ramane deschis, pentru ca filmul nu este decat prima parte dintr-o trilogie avand la baza romanele lui Sergei Lukyanenko. O posibila replica la popularele trilogii americane "Matrix" si "Stapanul Inelelor" sau la seria "Razboiul Stelelor".

Productia a fost aleasa sa reprezinte Rusia in cursa pentru Oscarul oferit celui mai bun film strain si, in acelasi timp, a fost pana nu de mult cel mai mare hit de box-office al tarii sale.

Succes pe toate liniile, asadar, pentru un film cu un buget (4,2 milioane de dolari) impresionat pentru Rusia (si cu atat mai mult pentru Romania), dar net inferior productiilor americane apartinand aceluiasi gen.

Daca va mai spun ca Tarantino vede in regizorul rus Timur Bekmambetov "un vizionar uimitor", iar in filmul sau "o epopee cu o forta extraordinara", cred ca am reusit sa va conving ca "Rondul de noapte" merita vazut.

N-o fi el o capodopera, dar e reconfortant sa vezi ca in fosta patrie a comunismului se poate realiza un film care sa rivalizeze la toate capitolele cu super-productiile fantasy/ horror de la Hollywood.