Fundatia Pro Rapid si UFC Rapid, societati prin care George Copos a condus clubul din Giulesti, sint datoare statului. Intre fundatie si UFC, pe de o parte, si Ministerul Finantelor, pe de alta parte, exista pe rol procese pentru datoriile actualului AFC Rapid.

Sebastian Bodu, presedintele ANAF, a scurtcircuitat din nou fotbalul romanesc, prin anuntarea unui termen de gratie (trei saptamini) la finele caruia cluburile cu datorii la stat vor fi executate silit.

Colac peste pupaza, tizul echipei de fotbal in sala a lui Dumitru Dragomir a anuntat ca vor fi luate la puricat si vechile societati care administrau cluburile de fotbal si care au acumulat datorii enorme netransmise actualelor societati sub acoperisul carora activeaza gruparile din Divizia A.

Manevra a fost folosita de foarte multe cluburi, Steaua, Dinamo, Rapid, FC National, FC Arges sau Otelul Galati fiind doar citeva exemple. Legea lui Bodu nu este insa exhaustiva, deoarece cluburile cu datorii pot functiona mai departe atit timp cit se afla in proces cu Ministerul Finantelor.

Multe grupari au folosit aceasta stratagema de tergiversare a platii, un caz aparte reprezentindu-l Rapidul. Actuala AFC Rapid, la care vicepremierul George Copos este presedinte fondator, a lasat balastul unor datorii imense la Fundatia Pro Rapid si la UFC Rapid, actualmente in litigiu cu Ministerul Finantelor.

Cum Copos a fost seful societatilor mai sus-amintite, se ajunge la situatia ciudata ca vicepremierul sa fie in proces cu un minister din propriul guvern.

Datorii de 11 milioane de euro, penalitati de

Dupa o repriza de negocieri si fandari legislative, Bodu a fluierat scadenta platii datoriilor din fotbal, care se ridica la 11 milioane de euro, la care se adauga alte 9 de penalizari.

Ultimatumul l-a scos din „silenzio stampa" pina si pe Ioan Becali, acesta intervenind in emisiunea „Nasul" de pe B1Tv pentru a cere reesalonari pe cinci ani la datoria istorica de aproape doua milioane de euro pe care o are Dinamo la bugetul de stat. Presedintele ANAF s-a mentinut insa pe crampoane, declarind ca esalonarile sint in afara legii, deoarece incalca legile concurentei.

In replica la declaratiile lui Bodu, majoritatea cluburilor au anuntat ca este imposibil de respectat acest termen, solicitind aminari de plati, in caz contrar amenintind cu instantele de judecata pentru prelungirea scadentei.

Dublindu-l pe Becali, presedintele Consiliului de Administratie al FC Dinamo, Nicolae Badea, a declarat ca spera ca ANAF sa nu recurga in cazul fotbalului la „terorism fiscal": „Noi nu intentionam sub nici o forma sa ne sustragem sau sa uitam de achitarea obligatiilor fiscale pe care le avem. Cu unele sintem la zi, cu altele mai in urma, dar nu este in intentia clubului Dinamo sa nu plateasca".

Gigi Becali: „Sa se aplice legea"

Patronul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat ca nu are nici o datorie la stat si ca este foarte bine ca ANAF isi face treaba, desi vechea societate care a administrat clubul are restante de o suta de miliarde de lei: „Foarte bine, sa aplice legea. Eu nu am nici o datorie, sa plateasca cine are. Nu am nimic cu omul, sa-si faca treaba de ministru".

„Inchidem clubul si vindem tot"

Vicepresedintele gruparii Politehnica Iasi, Neculai Ciulu, nu considera normal ca restantele cluburilor la bugetul de stat sa fie achitate in termen de trei saptamini: „Ma surprinde ce spune domnul Bodu. Eu il stiam un specialist in domeniul financiar. Nu este posibil sa ceri achitarea in trei saptamini a unor datorii acumulate in cinci-sase ani.

Putem face acest lucru doar daca inchidem clubul si vindem tot", a declarat Neculai Ciulu. Poli Iasi nu are datorii pe noua societate, dar cele istorice se ridica la 15 miliarde de lei vechi, dupa ce patru au fost deja achitate. •

Precedentul FRF

In perioada 1991-1998, sub mandatul lui Mircea Sandu, FRF acumulase o datorie la bugetul de stat de aproximativ cinci milioane de dolari.

Printr-o ordonanta de guvern, la propunerea lui Crin Antonescu si contrasemnata de Victor Ciorbea, restantele au fost sterse cu buretele, fiind invocat un act normativ conform caruia „in caz de calamitati naturale, stari de necesitate si alte situatii speciale, guvernul poate anula o serie de obligatii bugetare".

Singura situatie speciala a fost amenintarea lui Mircea Sandu ca nationala Romaniei nu se va prezenta la Campionatul Mondial din Franta, gazduit in 1998.

Topul datornicilor

Potrivit unei situatii intocmite de ANAF la data de 12 mai 2005, cluburile din Divizia A cu cele mai mari datorii sint: Asociatia FC Steaua (fostul administrator al clubului) - aproximativ 251 de miliarde lei vechi, FC Dinamo (fostul administrator al clubului) - aproximativ 100 de miliarde de lei, FC National SA, AFC National 2000 si AFC National - in total aproximativ 100 de miliarde de lei,

Asociatia Pro Rapid si Uniunea FC Rapid - in total aproximativ 85 de miliarde, FC Arges - aproximativ 55 de miliarde de lei, FC Otelul Galati si Sportul Studentesc - aproximativ 45 de miliarde fiecare. Conform declaratiilor lui Sebastian Bodu, a fost achitata o parte infima din aceste datorii, in special pe noile societati.

(Ovidiu Dragan, Viorel Dobran)