Premierul britanic, Tony Blair, a sustinut ieri o conferinta de presa comuna cu presedintele irakian, Jalal Talabani, unde a vorbit despre situatia din Irak, declarand ca soldatii britanici vor ramane in aceasta tara atata timp cat vor dori irakienii, informeaza agentiile de presa.

Blair a dat asigurari comunitatii internationale ca guvernul sau doreste sa retraga cat mai repede soldatii britanici din zona Golfului, insa acest lucru depinde de fortele irakiane care inca nu sunt capabile sa asigure securitatea tarii lor.

Talabani a declarat la randul sau ca tara sa nu doreste o retragere prematura a trupelor straine din Irak, eveniment care ar putea duce la o "catastrofa". Seful statului irakian a multumit coalitiei internationale pentru interventia militara impotriva regimului dictatorial al lui Saddam Hussein si a dat asigurari ca oficialitatile irakiene sunt decise sa continue procesul de democratizare.

In cadrul conferintei de presa Blair a parut destul de tensionat, tonul sau devenind mult mai grav, cand a declarat ca noile dispozitive folosite de teroristi in Irak par a fi de provenienta iraniana. "Exista anumite informatii certe care ne duc fie catre elemente iraniene, fie catre Hezbollah", a declarat Blair, citat de Reuters.

Blair a mai acuzat faptul ca militiile siite din Irak folosesc impotriva trupelor coalitiei armament de provenienta iraniana. Hamid-Reza Asefi, purtatorul de cuvant al MAE iranian, a respins acuzatiile, pe care le-a catalogat drept o "minciuna".

Tensiunile dintre Londra si Teheran au crescut in ultimele saptamani in special datorita pozitiei dure pe care Marea Britanie o are fata de programul nuclear iranian.