Prin turul de forta cu care a impus deschiderea negocierilor cu Croatia, Austria a demonstrat ca e un partener cu care nu e de glumit. Pentru presedintia austriaca din primavara, Romania trebuie sa fie bine pregatita.

Corectitudine. Cam asta au cerut austriecii la negocierile cu Turcia. Asa cum functioneaza Uniunea Europeana la ora actuala, aderarea Turciei nu ar putea fi sustinuta financiar, de vreme ce si actualul val de aderari pune probleme bugetului-cadru pentru urmatorii cinci ani, considera Andreas Unterberger, redactor-sef al cotidianului „Wiener Zeitung" .

„In afara de marile orase din Turcia, la tara si in est, zeci de milioane de oameni traiesc in conditii de Lumea a Treia. Sa promiti acestor oameni ca ii aduci la nivelul de viata din Germania sau Anglia este o minciuna care nu se sustine economic.

Pina in 1989, orice mare problema din Europa s-a rezolvat cu bani care au venit din Germania, dar acum bugetul german e gol si nu prea exista o solutie", a declarat pentru „Cotidianul", Unterberger.

Austria nu e sperietoare pentru Romania

Securizarea frontierelor cu experti austrieci, colaborare excelenta intre ministrii Justitiei austriac si roman. Guvernul de la Bucuresti pare sa fi inteles ca presedintia austriaca ar putea juca un rol decisiv in activarea sau nu a clauzei de salvgardare. Referitor la Romania insa, ultimele semnale austriece nu sint negative.

„Accentul s-a mutat acum pe Bulgaria, care se pare ca va avea un raport mult mai prost", ne-a spus Alexandra Foederl-Schmid, corespondenta la Luxemburg a cotidianului „Der Standard". Singurele voci critice apartin opozitiei social-democrate, care face astfel opinie separata fata de trendul european.

Cum Austria e in perioada alegerilor regionale, este de asteptat ca ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei sa fie aminata pina dupa raportul din primavara 2006. „Presedintia UE influenteaza cu siguranta comportamentul celorlalte state, dar la nivelul Ministerului de Externe austriac nu exista nici o tendinta sa se amine Romania.

In orice caz, se va verifica foarte atent capitolul coruptie", avertizeaza Unterberger.