Mii de nou-nascuti au disparut fara urma din Ucraina in ultimul timp, fiind dati ilegal spre adoptie cetatenilor straini, nefigurand astfel in nici o evidenta a serviciilor consulare.

Traficul uman, care a luat proportii ingrijoratoare chiar si pentru un stat ex-sovietic (Rusia si Ucraina fiind cele mai mari furnizoare de copii si prostituate pe piata neagra internationala), a fost adus la cunostinta forurilor internationale de raportorii Consiliului European.

Se pare ca mii de copii abia nascuti au disparut chiar din spitalele ucrainene, informeaza una dintre reprezentantele Consiliului, Ruth Gaby Vermot-Mangold.

Chiar si fetusii sunt comercializati pe bani grei, ajungand teren de joaca pentru industria cosmetica si cercetari genetice. Tehnica medicilor si asistentelor implicati in comertul extrem de banos al adoptiilor ilegale este simpla, fiind facilitata chiar de legislatia ucraineana, deficitara in acest domeniu.

Spitalele din Ucraina nu sunt obligate sa arate parintilor trupurile copiilor care se nasc morti sau mor la scurt timp dupa nastere.

Prin urmare, desi mii de femei au avut sarcini perfect normale si nasteri fara complicatii, atunci cand au solicitat sa-si vada copilul, li s-a declarat, fara alte explicatii, ca este mort.

Alti copii au fost utilizati pe post de furnizori de organe, iar dupa un timp, corpurile lor au fost gasite in gropile comune, spune raportoarea, care a facut mai multe investigatii chiar la fata locului. „Este de neconceput sa impiedici o mama sa-si vada copilul.

Acesta este un drept care ar trebui garantat prin lege parintilor", arata Vermot-Mangold pe situl Consiliului Europei. Reprezentanta PACE (Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei) a declarat ca a obtinut probe incontestabile in sprijinul acestor acuzatii.

Ea a somat autoritatile ucrainene sa ia masuri pentru a imbunatati sistemul de inregistrare a nasterilor si sa aplice „la litera" legile si directivele internationale.

De asemenea, ucrainenii vor fi nevoiti sa declanseze investigatii in cazul fiecarui copil disparut si sa faca teste ADN pentru a repera copiii.

Avalansa de disparitii a luat amploare dupa ce guvernul Ucrainei a anuntat, in luna septembrie, ca suspenda adoptiile internationale, inclusiv catre Statele Unite, cel mai mare „solicitant" in domeniu.

Pana in acel moment, adoptarea copiilor orfani sau abandonati era o procedura destul de facila, familiile occidentale reusind de multe ori ca, in decursul unei singure luni, sa devina parintii unui copil ucrainean.