Conservatorii ameninta ca nu voteaza legea privind Statutul minoritatilor nationale daca UDMR nu accepta o prevedere care le garanteaza romanilor din judetele in care acestia sunt minoritari un loc in consiliile locale.

Purtatorul de cuvant al PC, deputatul Bogdan Ciuca, a declarat, ieri, ca aceasta este singura conditie care i-ar determina pe parlamentarii formatiunii sa-si dea acordul pentru actul normativ in cauza.

,Legislatia romaneasca trebuie sa tina cont de faptul ca exista in Romania si o minoritate de origine romana, anume in judetele Harghita si Covasna, minoritate care, din pacate, adesea a fost uitata. Noi cerem sa existe un cadru juridic care sa ofere posibilitatea de a avea reprezentanti in consiliile locale pentru cetatenii romani din judetele in care ei sunt minoritari", a aratat Ciuca.

El a precizat ca liderii Partidului Conservator au discutat aceasta chestiuni si in ultima sedinta a Consiliului National de Coordonare al coalitiei de guvernamant, unde s-a stabilit ca presedintii PC, Dan Voiculescu, si UDMR, Marko Bela, sa aiba o discutie pe aceasta tema la inceputul saptamanii viitoare.

Vicepresedintele PC Daniela Popa a explicat ca formatiunea pe care o reprezinta a depus in parlament, cu o jumatate de an in urma, o initiativa legislativa care sa reglementeze dreptul romanilor de a fi reprezentati in consiliile locale din Covasna si Harghita.

Deputatul conservator a precizat ca se are in vedere posibilitatea introducerii unei astfel de prevederi in textul Statutului minoritatilor nationale. Actul normativ pentru care insista UDMR se afla in prezent in dezbaterea Senatului, Camera Deputatilor fiind camera decizionala.