Scapat din nou prin tara, Ion Iliescu a mai lansat un aforism din ciclul „proprietatea este un moft". „Avem si noi o boala in tara asta, iar aceasta este alternanta la Putere", a afirmat fostul presedinte ieri, la Suceava, unde si-a lansat ultima sa carte.

„Domnul Geoana a lansat asa, o idee. Sigur ca poate ca au intentia sa o discute mai pe fond, in structurile de partid si sa descifreze sensul acestei chestiuni. Altminteri, e cam difuza toata aceasta idee. Nu mi-e suficient de clara", a spus ieri Ion Iliescu despre „revolutia binelui", conceptul lansat de Mircea Geoana referitor la reforma clasei politice.

Nemultumirile fostului presedinte nu s-au indreptat doar impotriva colegilor de partid, ci si impotriva actualei Puteri.

„Avem si noi o boala in tara asta, iar aceasta este alternanta la Putere. Si chiar daca exista aceasta alternanta la Putere, nu am ajuns sa invatam faptul ca ea nu trebuie sa intrerupa continuitatea anumitor lucruri", a spus Ion Iliescu in fata studentilor Universitatii „Stefan cel Mare" din Suceava.

Si „superficial", nu doar „prostanac"

Senatorul PSD a negat si faptul ca ar fi stabilit cu Adrian Nastase organizarea Congresului PSD o data la doi ani, asa cum sustinea recent actualul sef al PSD, Mircea Geoana. Iliescu a precizat ca decizia a fost chiar a Congresului.

El a mai spus ca presedintele PSD, Mircea Geoana, „s-a corectat" dupa ce a lansat, tot la Suceava, o dezbatere privind modificarea intervalului de timp dintre congrese. „Am vazut ca s-a si corectat ulterior. Aici, la Suceava, a lansat ideea ca aceasta chestiune cu Congresul la doi ani de zile ar fi fost rezultatul unor aranjamente si intelegeri bilaterale intre mine si Nastase.

E total aberanta aceasta chestiune. Mi-a spus ca a fost rastalmacit, desi din ce am vazut a cam spus acest lucru", a spus Ion Iliescu. „Probabil ca a fost o scapare superficiala, fara sa judece pe fond chestiunea", a completat el.

Noua sinergie a faptelor

Cartea lui Ion Iliescu a fost prezentata de prof. univ. Mihai Iacobescu, membru de onoare al Senatului Universitatii „Stefan cel Mare" din Suceava si de directorul Editurii Enciclopedice, Mihai Popa. Iliescu a vorbit putin despre carte, preferind in schimb sa citeasca un eseu extrem de lung, care a plictisit vreme de aproape o ora asistenta.

„Problema esentiala la inceput de secol al XXI-lea o reprezinta modul in care putem converti paradigma actuala a dezvoltarii economiei mondiale intr-una durabila din punct de vedere ambiental. Sau secolul al XXI-lea va fi un secol ambiental, sau conflictul civilizatie-mediu poate capata dimensiuni catastrofale", a clamat la un moment dat Ion Iliescu.

N-a reusit totusi sa capteze atentia auditoriului, asa ca multi dintre studentii veniti la intilnire au parasit in timpul discursului aula mare a Universitatii sucevene.