Castigurile salariale ale romanilor nu mai tin pasul cu inflatia, care creste de la o luna la alta. Potrivit datelor ce ne-au fost comunicate de catre Institutul National de Statistica (INS), salariile nete s-au majorat doar cu 1,5% in primele opt luni ale anului, in timp ce marfurile s-au scumpit cu 5,2%.

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 734 lei in luna august, avansand doar cu 1,5% de la inceputul anului. Asta in timp ce inflatia - care reprezinta de fapt scumpirea marfurilor alimentare, nealimentare, precum si a serviciilor - pe primele opt luni ale anului a atins nivelul de 5,2%. Cu alte cuvinte, scumpirea marfurilor a fost de 3,46 ori mai mare decat cresterea salariilor.

Doar in luna august, preturile de consum au ramas nemodificate pe ansamblul sectorului alimentar si al serviciilor. Cu toate acestea, au existat alimente cu o pondere importanta in cosul zilnic, care s-au scumpit. Romanii au scos cu 0,6% mai multi bani din buzunare pentru carne si cu 0,2% pentru lapte. Mai mult au costat si branza (+0,4%), dar si legumele (+0,7%).

Statistica indica o scadere cu 2,7% a pretului cartofilor, respectiv cu 12,8% in cazul fructelor, in luna august. In plina vara, marfurile nealimentare s-au majorat cu 0,3%, potrivit INS, cele mai mari scumpiri inregistrandu-se la combustibili (+0,6%).

Brokerii, cei mai bine platiti in august

In topul castigurilor lunii august se afla angajatii din domeniul intermedierilor financiare, cu un salariu mediu net de 2.382 lei, adica o crestere de 11,6% fata de luna precedenta. Potrivit INS, majorarea salariilor brokerilor se datoreaza acordarii de prime din profitul net al companiilor de intermedieri financiare.

Pozitia secunda este ocupata de angajatii din domeniul transporturilor aeriene, cu 1.669 lei, in timp ce pe locul trei se afla fabricarea produselor din tutun, cu un salariu mediu net de 1.633 lei. Datele statistice oficiale ii situeaza pe ultimul loc pe receptioneri, chelneri si barmani, adica angajatii din hoteluri si restaurante, cu un salariu net de doar 457 lei.

La mijlocul verii, trendul s-a inversat

Salariul mediu net pe economie a crescut cu 0,5% in luna august fata de iulie, in timp ce inflatia a acumulat numai 0,1 puncte procentuale.