Daca, pina acum, Romania a reusit sa absoarba toti banii europeni veniti prin SAPARD, in 2006 nu va fi la fel de usor. Se vor pune la bataie sume duble fata de anii anteriori. Pentru care vor trebui insa depuse proiecte. 15 pe zi, nu ca acum, cind abia se depun cinci.

La finele lui 2007, investitiile din mediul rural ar trebui sa totalizeze, doar pe seama programului SAPARD, circa 2,3 miliarde de euro. Din acestia bani, suma de 1,11 miliarde provine de la Uniunea Europeana, in timp ce de la bugetul de stat vor merge catre aceste investitii 365,92 milioane de euro.

Totodata, se estimeaza ca investitia UE si a guvernului va atrage din partea benefi-ciarilor de proiecte SAPARD 812,72 milioane de euro. Totul depinde insa de capacitatea agentilor economici si a consiliilor locale de a crea proiecte viabile si de a le duce la bun sfirsit.

2006, an de foc

„Cifrele arata ca, pina la sfirsitul lui 2006, platile totale vor trebui sa fie de aproximativ 1,05 miliarde de euro, fata de nivelul actual, de 390 de milioane de euro. Pentru a putea efectua insa acele plati, ar trebui sa avem proiecte angajate pentru aceste valori. Or, de la inceputul Programului, au fost depuse proiecte in valoare de 740 de milioane de euro.

Rezulta o diferenta de 300 de milioane de euro de angajat, care este un obiectiv perfect realizabil pentru intervalul de timp ramas pina la 31 decembrie 2006.

Numai ca, pentru a putea fi platit, un proiect contractat trebuie si executat fizic, ceea ce presupune un anumit interval de timp, in functie de specificul si complexitatea acestuia", explica Dan Gherghelas, director in cadrul Agentiei SAPARD.

Pina la finele lui 2004, investitorii din mediul rural trebuiau sa traga 204,23 milioane de euro din banii comunitari, in timp ce, pina la sfirsitul acestui an, Agentia SAPARD trebuie sa faca plati in valoare totala de 208 milioane de euro. Pina la aceasta data, din banii alocati pentru anul curent au fost cheltuite 176 de milioane, adica 85% din total.

15 proiecte pe zi

„Pentru a cheltui toti banii de anul viitor, numarul de proiecte ar trebui sa creasca. Cred ca cel putin cu 30-45% peste media actuala. Numarul proiectelor depuse lunar ar trebui sa fie aproximativ 300", ne-a declarat Samoila Szabo, director general in cadrul Agentiei SAPARD. Adica 15 proiecte in fiecare zi lucratoare.

Reprezentantii Agentiei sustin ca, in medie, in aceasta perioada, se depun 90-100 de proiecte pe luna. Adica, doar cinci pe zi. „Probabilitatea de a exista la sfirsitul anului 2006 dezangajari de sume ramase necheltuite din acordul anual de finantare aferent anului 2004 este mare", apreciaza si Gherghelas.

Inundatiile ne cresc sansele de absorbtie

„Sint sanse sa le absorbim (fondurile pe care trebuie sa le cheltuim in 2006 - n. red.). Premisa este cresterea ritmului de depunere a proiectelor. De asemenea, probabil vom avea redistribuire pe infrastructura. In plus, noile instrumente create este foarte probabil sa devina operationale", ne-a mai spus Szabo.

Potrivit acestuia, Agentia SAPARD a solicitat Uniunii Europene o redistribuire a 70.000 de euro, pentru refacerea zonelor inundate. Sumele vor fi luate de la acele masuri unde s-au inregistrat foarte putine proiecte depuse.

Masurile din 2006

La finele acestui an sau la inceputul anului viitor urmeaza sa intre in vigoare patru noi masuri SAPARD, prin care vor ajunge la investitorii din mediul rural 200 de milioane de euro. Astfel, prin masura „Silvicultura", proprietarii de terenuri cu destinatie forestiera sau de terenuri agricole vor putea beneficia de sprijin comunitar cuprins intre 6.000 de euro si un milion de euro.

Totodata, printr-o alta masura, grupurile de producatori agricoli, silvici si piscicoli constituite legal si recunoscute de Ministerul Agriculturii incepind cu data de 1 ianuarie 2004 vor putea primi intre 10.000 si 20.000 de euro pe an. Sprijinul va fi determinat anual, pentru fiecare grup de producatori, pe baza productiei anuale comercializate.

Nu in ultimul rind, printr-o alta masura ce urmeaza sa fie acreditata, producatorii agricoli individuali, grupurile de producatori, asociatiile familiale sau agricole vor putea beneficia din aceasta toamna de un sprijin financiar nerambursabil, pe o perioada de cinci ani, daca practica agricultura fara a afecta mediul inconjurator.

Este vorba de 39 de milioane de euro, care vor veni in proportie de 75% de la UE, prin programul SAPARD, si 25% din bugetul Romaniei. Astfel, producatorii care isi vor transforma terenul arabil in pajisti vor primi 217 euro pe hectar in primul an, si cite 91 de euro pe hectar in urmatorii patru. De asemenea, cei care vor cultiva orez in zonele inundabile vor primi anual 206 euro pe hectar.

Pentru cultivatorii de legume ecologice sprijinul este de 329 de euro pe hectar in perioada de conversie si de 237 de euro pe hectar dupa certificare. •

180 de milioane de euro, de tocat in trei luni

Potrivit ultimelor informatii de la SAPARD, cele mai multe sume angajate se inregistreaza pe masura referitoare la imbunatatirea infrastructurii rurale, unde au fost utilizate 93,8% din sumele alocate.

De asemenea, pentru imbunatatirea prelucrarii marketingului produselor agricole, 60% din fonduri au fost folosite, iar sumele alocate pentru investitii in exploatatiile agricole au fost consumate in proportie de 31%. De altfel, pentru masurile private, pina in luna septembrie a acestui an, au fost angajate tot atitea fonduri cit in intreg intervalul august 2002 - decembrie 2004.

Au fost depuse peste 640 de proiecte, fata de 484 in anul anterior. „Asteptam in continuare, numai pina la sfirsitul acestui an, proiecte in valoare de 80-100 de milioane de euro, in plus fata de cele 140 de milioane de euro cit reprezinta valoarea proiectelor depuse de la inceputul anului", apreciaza Gherghelas.