Google a declarat razboi Microsoft, anuntandu-si planurile de a lansa programe gratuite de calcul tabelar si procesare de text online.

Google si-a unit fortele, pentru aceasta, cu Sun Microsystems, pentru a le permite utilizatorilor de web sa acceseze Sun OpenOffice de pe orice computer personal.

Sun va oferi de asemenea pentru toolbar-ul Google download-uri ale software-ului sau gratuit Java, care se regaseste pe peste 2,5 miliarde de gadget-uri si 700 de milioane de PC-uri.

Purtatorul de cuvant al Sun Microsystems Australia, Paul O'Connor, spune ca acordul este „foarte important".

„Google primeste 80 de milioane de vizitatori din intreaga lume, in fiecare zi. In lume exista peste doua miliarde de dispozitive cu Java. Acordul aduce cele doua comunitati mai aproape", spune O'Connor.

O'Connor spune ca acordul este „un apel de desteptare" la adresa unor companii traditionale de software, precum Microsoft.

„Pentru moment, majoritatea utilizatorilor sunt obisnuiti sa plateasca pentru pachetele software, dar in cele din urma valoarea nu sta in software-ul in sine, ci in continut si in serviciile oferite", a spus el.

Analistul Fran Foo spune ca acest acord este un mare castig pentru consumatori, care trebuie sa plateasca in prezent intre 299 si 879 de dolari pentru pachetele software de la Microsoft.

„Orice gratuitate este un castig pentru consumatori. Aceasta le ofera oamenilor o alternativa", spune el.