Focuri de arma, ieri, la orele trei din noapte, in cartierul bucurestean Primaverii, pe strada Herastrau, in imobilul de la nr. 20. Aici locuiesc sotii Romanita si Adrian Iovan. Ea, o cunoscuta creatoare de moda, om de afaceri, plasata pe locul 19 in topul femeilor de succes din Romania.

El, pilot la Tarom, apreciat de colegi si de conducerea companiei. Imediat ce s-au auzit impuscaturile, de pe terasa vilei construite cu mult bun gust, a cazut pe pavajul din fata garajului cadavrul inert al unui barbat.

Politistii din Serviciul criminalistic al DGPMB, chemati la fata locului, au constatat ca victima, daca-i putem spune astfel, avea o gaura imensa la nivelul craniului. In plus, ca urmare a caderii de la inaltime, suferise multiple fracturi.

Evenimentul s-a petrecut in jurul orei 3,30 dimineata, iar dupa circa o jumatate de ora curtea si strada din fata imobilului din Herastrau 20 erau intesate de politisti si masini ale Laboratorului criminalistic.

Ce se intamplase, de fapt, in vila? Romanita Iovan spune ca a auzit zgomote in casa si, cand a deschis ochii, a vazut silueta unui barbat in cadrul usii dormitorului. Speriata, a inceput sa tipe. Sotul, Adrian Iovan, s-a trezit si primul lucru a fost sa-si ia arma de vanatoare din dulap.

Prinzandu-l din urma pe intrus, a incercat sa-l loveasca, dar pusca s-a descarcat accidental, alicele nimerindu-l in cap pe vizitatorul necunoscut. Acesta apucase sa fure cateva bijuterii si alte obiecte personale.

In urma cercetarilor s-a stabilit ca hotul a intrat in imobil printr-o fereastra lasata deschisa la subsol, deoarece, din cauza ploilor acolo aparuse igrasie. De la subsol, intrusul nocturn a urcat la etaj, dar, nemultumit cu prada, si-a incercat norocul mai sus, ajungand la dormitoare.

Surprins, a incercat sa fuga, dar – alergat prin casa de proprietar – a fost incoltit pe terasa.

Din surse ale Parchetului si Politiei, am aflat ca Bogdan Florin Iancu, 27 de ani, avea la activ aproape 18 ani de condamnari. In 1995 a fost internat la o scoala de corectie, dupa ce a fost condamnat pentru savarsirea infractiunii de furt.

Un an mai tarziu, este iar condamnat la un an inchisoare pentru aceeasi infractiune si apoi la 4 ani, tot pentru furt. In 1998, dupa ce a fost eliberat conditionat, este condamnat la cinci ani inchisoare pentru talharie, in 1999, la doi ani de inchisoare pentru furt calificat, iar in anul 2002, la trei ani de inchisoare pentru furt.

In 2005, pe 18 mai, a fost arestat din nou, sub acuzatia de furt calificat, dar, ciudat, in iunie este lasat in libertate. Specializat in spargerea unor locuinte din cartiere rezidentiale, Bogdan Florin Iancu a ajuns ieri seara in locuinta sotilor Iovan. A fost ultima lovitura, dintr-un sir care putea continua.

In ce-l priveste pe Adrian Iovan, se afla in legitima aparare. Potrivit noilor prevederi ale Codului Penal, art.

22, alineatul 3: „Se prezuma ca este in legitima aparare acea persoana care savarseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acesta".

Totodata, la alineatul 2 al aceluiasi articol, se arata ca „este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapte pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes general si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul

general. Este, de asemenea, in legitima aparare si acea persoana care, din cauza tulburarii sau temerii, a depasit limitele apararii proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul".

Iovan avea pusca si nu a stat prea mult pe ganduri sa se apere cu ea. Probabil, in acele momente de deruta nu avea alta solutie.